U pola godine izdano 14,7 milijardi kuna državnih jamstava, pogledajte kome sve

U pola godine izdano 14,7 milijardi kuna državnih jamstava, pogledajte kome sve
Foto: Duško Marušić/ Pixsell

U PRVOJ polovini ove godine izdano je devet državnih jamstava u ukupnom iznosu od 14,7 milijardi kuna, pri čemu se velika većina odnosi na refinanciranje postojećih obveza, dok je novih jamstava izdano u vrijednosti 1,1 milijardu kuna, podaci su Ministarstva financija.

"U razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2018. godine izdano je devet jamstava u ukupnom iznosu od 14,7 milijardi kuna, od čega je za refinanciranje postojećih obveza izdano jamstava u iznosu od 13,6 milijardi kuna, dok je novih jamstava izdano u iznosu 1,1 milijardu kuna, u koji je iznos uključeno i jamstvo izdano za izmirenje kratkoročnih obveza izvanproračunskih korisnika u iznosu od 297,2 milijuna kuna", navodi se u prijedlogu polugodišnjeg izvještaja o izvršenju državnog proračuna RH za prvo polugodište 2018. godine, kojeg je u četvrtak na sjednici u Puli prihvatila vlada.

Najviše HAC-u, HC-u, ARZ-u i Uljaniku

Uvjerljivo najviše, u iznosu od 13,76 milijardi kuna, izdano je jamstava u sektoru prometa, i to za društva Hrvatske autoceste (HAC), Hrvatske ceste (HC), Autocesta Rijeka - Zagreb (ARZ) i Uljanik plovidbu.

Najveći iznos jamstva je izdan HAC-u, za potrebu refinanciranja postojećih kredita, od 1,41 milijarde eura, što je na dan izdavanja jamstva u kunskoj protuvrijednosti iznosilo 8,8 milijardi kuna. Jamstvo je izdano u korist ukupno osam banaka sa sjedištem u Hrvatskoj.

HC-u je izdano jamstvo od 40 milijuna eura, a kako se navodi u izvješću, za kreditno zaduženje radi financiranja obrtnih sredstava projekata i podmirenja kreditnih obveza u 2017. godini. Također, istom društvu je u travnju za kreditno zaduženje za refinanciranje postojećih kredita izdano jamstvo od 467,25 milijuna eura, odnosno 3,8 milijardi kuna.

Za refinanciranje postojećih kreditnih obveza odobreno je jamstvo i ARZ-u, u iznosu 202,02 milijuna eura.

Konačno, Uljanik plovidbi je izdano jamstvo za kreditno zaduženje, a po programu kreditiranja financijskog restrukturiranja po modelu podjele rizika (MPR), u iznosu od 43,35 milijuna dolara, odnosno 261,6 milijuna kuna.

S druge strane, u sektoru gospodarstva jamstva su izdana u iznosu od 986,6 milijuna kuna. Tako je za kreditno zaduženje Uljanik Brodogradilišta, u svrhu provedbe procesa sanacije i financijske konsolidacije društva, Ministarstvo financija u siječnju izdalo jamstvo u korist HPB-a u iznosu od 48 milijuna eura, a u istom iznosu je krajem veljače izdano i jamstvo u korist Splitske banke i OTP banke kao agenta.

Nadalje, Lučkoj upravi Osijek je radi financiranja projekta izgradnje terminala za pretovar rasutih tereta Ministarstvo financija izdalo jamstvo od 1,4 milijuna eura.

Izdano jamstvo i gradu Vrbovcu

U jamstva u sektoru gospodarstva uključeno je i ono izdano gradu Vrbovcu, u iznosu od 10,8 milijuna kuna, koje se odnosilo na refinanciranje kreditnih obveza prema Zagrebačkoj banci. 

Kako se navodi u izvješću, u državnom proračunu za 2018. godinu na stavci izdataka za jamstvenu pričuvu planirana su sredstva u iznosu 265 milijuna kuna. U razdoblju od početka godine do 30. lipnja na ime protestiranih jamstava izvršena su plaćanja na teret jamstvene pričuve u iznosu 108,5 milijuna kuna.

Najznačajniji iznos po protestiranim jamstvima odnosi se na plaćanje kreditnih obveza HŽ Infrastrukture u iznosu od 104,7 milijuna kuna. Preostala plaćanja odnose se na izmirenje kreditnih obveza Imunološkog zavoda u iznosu od 3,8 milijuna kuna.

 "Uzimajući u obzir novonastale okolnosti vezane za Uljanik Grupu, u drugom polugodištu 2018. godine očekuje se povećanje izdataka na jamstvenoj pričuvi kao rezultat plaćanja obveza po protestiranim jamstvima od strane naručitelja i financijskih institucija za uplaćene avanse i obveze po kreditima za koje je Republika Hrvatska izdala jamstva za izgradnju brodova koje Uljanik Grupa neće biti u mogućnosti isporučiti", napominje se  izvješću o izvršenju državnog proračuna RH za prvo polugodište 2018. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara