U ponedjeljak nastavak suđenja optuženima za zločin na Ovčari

U PONEDJELJAK se na Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu nastavlja suđenje optuženima za ratni zločin na Ovčari kod Vukovara 1991. godine.

Za ubojstvo 200 ratnih zarobljenika iz vukovarske bolnice optuženo je 16 pripadnika nekadašnje Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne jedinice "Leva Supoderica", koju je 1991. godine u Šidu osnovala Srpska radikalna stranka.

Na suđenju, koje je počelo u ožujku prošle godine, svi optuženi su u svojim obranama tvrdili da nisu krivi za zločin za koji su optuženi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dosadašnjem tijeku suđenja, koje se od ožujka prošle godine odvija svakog mjeseca po tjedan dana, ispitano je 80-ak svjedoka Specijalnog tužiteljstva za ratne zločine, svjedočila su i dvojica svjedoka-pokajnika, koji su svojim iskazima teško teretili optužene. Saslušana je i nekolicina svjedoka iz Hrvatske, koji su bili u hangaru na Ovčari, ali su izbjegli strijeljanje, jer su ih znanci izvukli iz hangara.

Suđenje, inače, prate domaći promatrači i predstavnici međunarodnih organizacija, te rodbina žrtava zločina na Ovčari, a dosadašnje ocjene promatrača su da je suđenje korektno. Iznoseći također takvu ocjenu, neki promatrači posljednjih su mjeseci javno iznijeli mišljenje da bi se, osim optuženih, neposrednih počinitelja zločina, na optuženičkoj klupi trebali naći i pripadnici bivše JNA, zato što su "na milost i nemilost" teritorijalcima i paravojnim jedinicama prepustili zarobljene iz vukovarske bolnice. Tijekom suđenja u svibnju to je potvrđeno i službenim dokumentom bivše JNA, Operativnim dnevnikom 80-te motorizirane brigade iz Kragujevca, u kojem stoji da je 20. studenoga 1991. godine navečer vojska zarobljene iz vukovarske bolnice na Ovčari prepustila vukovarskim teritorijalcima.

U nastavku suđenja koje će trajati tjedan dana bit će ispitani novi svjedoci, te vještaci, kao i dvojica svjedoka-pokajnika, koji su već dali svoje iskaze, ali će - kako je predviđeno - u petak, 24. lipnja odgovarati na dodatna pitanja sudskog vijeća, specijalnog tužitelja i obrane optuženih.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara