U ponedjeljak počinje povijesno suđenje SiCG za genocid u BiH

U PONEDJELJAK će na UN-ovom Međunarodnom sudu pravde u Haagu započeti povijesno suđenje Srbiji i Crnoj Gori, koju je Bosna i Hercegovina tužila zbog genocida počinjenog u ratu 1992-1995. Dobije li BiH taj spor, nema nikakve sumnje da će SiCG morati platiti nemalu kompenzaciju, piše Reuters.

ICJ, kojeg neki nazivaju i Svjetskim sudom, otvorit će suđenje iznošenjem argumenata tužitelja. Početak suđenja dolazi 13 godina nakon što je BiH tužila državu od koje se odcijepila 1992, što je izazvalo krvavi rat u kojem je poginulo najmanje 100,000 ljudi.

Saslušanja obje strane na Svjetskom sudu, kojeg je nakon Drugog svjetskog rata osnovao UN kako bi posredovao u sporovima između država, trebao bi po rasporedu trajati do 9. svibnja. Presuda se očekuje do kraja 2006. godine.

"Tražili bismo odštetu u skladu s međunarodnim normama, ali suština naše tužbe nije materijalne, nego moralne prirode. Za nas je puno važnije da se utvrdi da je u BiH počinjen genocid." - kazao je odvjetnik Sakib Softić, koji u sporu zastupa BiH.

"Takva presuda potrebna je za budućnost BiH, ne njezinu prošlost... važno je izgraditi dobre odnose sa susjednim zemljama u budućnosti." - dodao je Softić.

Odvjetnik BiH ustvrdio je kako bi bilo bolje da je prije pokretanja postupka pred Svjetskim sudom dovršeno suđenje Slobodanu Miloševiću, te da su Radovan Karadžić i Ratko Mladić uhićeni, ali "i bez toga ima dovoljno dokaza".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbija i Crna Gora je formalno-pravni nasljednik SFRJ. U tužbi BiH navodi se kako su državni službenici SiCG "ubijali, ranjavali, silovali, pljačkali, mučili, otimali i protuzakonito zatočili državljane Bosne i Hercegovine".

Prema presudi Haškog suda, koji se bavi zločinima počinjenim na prostoru bivše Jugoslavije, masakr počinjen nad 8,000 srebreničkih muslimana 1995.godine jest genocid.

"Ukoliko BiH uspije ishodovati presudu za genocid, SiCG će postati prva zemlja u povijesti koja je proglašena službenim poticateljem genocida, te će morati platiti milijarde dolara Bosni i Hercegovini." - kazala je Reutersu Janed Anderson, šefica londonskog Instituta za rat i mir.

Odvjetnik SiCG, Radoslav Stojanović, kazao je agenciji kako "nitko i ništa ne može dokazati da su SiCG, odnosno srpski narod, imali namjere izvršenja genocida u BiH."

"Ne isključujem mogućnost da su postojali osobe s tom namjerom, ali mogu sa sigurnošću kazati da SiCG i njezini građani nisu imale takve namjere." - dodao je Stojanović.

Službeni Beograd u dva je navrata pokušao osporiti jurisdikciju Svjetskog suda za taj spor, te je povukao protutužbu protiv BiH, u kojoj se tvrdilo da je BiH izvršila genocid nad bosanskim Srbima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara