U Poreču treći put prekršio samoizolaciju

U Poreču treći put prekršio samoizolaciju
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

ISTARSKA policija zabilježila je u Poreču slučaj opetovanog kršenja mjera samoizolacije treći put, dok su za još dvije osobe policijski službenici u Umagu utvrdili da drugi put krše mjeru samoizolacije, izvijestila je u utorak istarska policija.

"S obzirom na broj osoba koje se nalaze u samoizolaciji na području naše županije, vidljivo je da se tek mali broj njih ne pridržava uputa epidemiologa te izlazi iz svog doma i ostvaruje socijalne kontakte s drugim osobama iako je to strogo zabranjeno", izvijestila je glasnogovornica istarske policije Nataša Vitasović.

Dodala je kako je odgovornost osoba koje su u samoizolaciji ključna da se nastave dobri trendovi te da se spriječi daljnje širenje zaraze covidom-19.

Policija je stoga još jednom podsjetila građane kojima je određena mjera samoizolacije da se strogo pridržavaju mjere i uputa sanitarnih inspektora. 

"Od jučer se žitelji Istre mogu nesmetano, bez e-propusnica kretati cijelom županijom, policijski punktovi postavljeni su na cestovnim pravcima na kojima graničimo sa susjednom Primorsko-goranskom županijom, i tu nema nikakvih problema", istaknula je Vitasović.

U ime istarske policije zahvalila je građanima na dosadašnjem odgovornom ponašanju koje je dovelo do povoljnog stanja u Istri te je apelirala da i dalje ostanu odgovorni i na put kreću samo u slučaju prijeke potrebe. 

Kazne za ponovno kršenje samoizolacije penju se do 120.000 kuna

Podsjetimo, prekršitaljima samoizolacije prijeti kazna od 8 tisuća kuna. No, ako se kršenje nastavi, kazne se penju.

"Temeljem Zakona o državnom inspektoratu (članak 127.) fizičkoj osobi koja se nije pridržavala uručenog Rješenja, sanitarni inspektori Državnog inspektorata izdati će Prekršajni nalog na iznos od 8.000,00 kuna.

Istovremeno sanitarni inspektori Državnog inspektorata uz Prekršajni nalog prekršitelju će uručiti i Rješenje o izvršenju rješenja temeljem članka 139. Zakona o općem upravnom postupku, kojim će opomenuti prekršitelja ako se ne bude pridržavao naredbe temeljem izdanog Rješenja sanitarnih inspektora DIRH-a, da će platiti novčanu kaznu i to: prvi puta u iznosu od 30.000,00 kuna, drugi puta u iznosu od 60.000,00 kuna, treći puta u iznosu od 120.000,00 kuna a sve sukladno članku 142. Zakona o općem upravnom postupku", stoji u priopćenju Državnog inspektorata iz ožujka.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara