Odaju počast Jobsu: Appleove trgovine će nekoliko sati biti zatvorene

Odaju počast Jobsu: Appleove trgovine će nekoliko sati biti zatvorene

Foto: AFP

APPLE će na nekoliko sati zatvoriti svoje trgovine kako bi zaposlenici mogli gledati komemoraciju koju je tvrtka organizirala kako bi "slavila život" svog utemeljitelja Stevea Jobsa.

Daily Mail piše kako je tu informaciju dobio od osobe koja je upoznata s temom, ali koja je govorila pod uvjetom da se ne objavi njezin identitet. Komemoracije će se održati u 10 sati po lokalnom vremenu (18 sati u Hrvatskoj) u sjedištu uprave u kalifornijskom gradiću Cupetino. Izvršni direktor Applea Tim Cook je zaposlenike o komemoraciji obavijestio prošlog tjedna putem e-maila. Apple tvrdi da je to privatni događaj, a zaposlenici će ga moći gledati putem internetskog prijenosa.

U nedjelju održana komemoracija na Sveučilištu Stanford

Još jedna privatna komemoracija za Jobsa je održana prošle nedjelje u crkvi na Sveučilištu Stanford. Steve Jobs je umro 5. listopada u 56. godini nakon bitke s rakom gušterače, a pokopan je u Palo Altu dva dana kasnije. Apple nije održao nikakav javni događaj u njegovu čast.

Najveća svjetska tehnološka kompanija Apple je objavila rezultate za cijelu fiskalnu godinu, koji pokazuju da je neto profit bio 25,9 milijardi dolara što je za 85 posto više nego prošle godine. Fiskalna godina se u SAD-u računa od 1. listopada i traje do 30. rujna sljedeće godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, čak niti to nije bilo dovoljno da zadovolji brokere na Wall Streetu gdje su na početku trgovine Appleove dionice pale za oko 5 posto. Bilo je nekih razočaranja prodajom u četvrtom kvartalu kada niti jedan bitan proizvod nije izbačen na tržište, piše BBC.

Kupci u rujnu čekali dolazak novog iPhonea

Ovo su prvi objavljeni financijski rezultati Applea nakon smrti osnivača Stevea Jobsa. U četvrtom kvartalu godine, Apple je prodao 17,1 milijuna iPhoneovo što je povećanje prodaje od 21 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je prodaja iPada porasla za čak 166 posto. Prodali su 11,1 milijun iPada. No, analitičari su očekivali 20 milijuna prodanih iPhoneovoa.

Apple je kazao kako je prodaja bila lošija u rujnu zato što su kupci čekali dolazak na police novog iPhonea 4S. On je izbačen na tržište 14. listopada, a u prva tri dana ih je prodano čak četiri milijuna. Apple je u zadnjem kvartalu prodao i 4,9 kompjutera Mac što je povećanje prodaje od 27 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. "Brojke su stvarno dobre", kazao je analitičar iz Sterne Agee Shaw Wu i dodao kako su dionice pale zato što su se neki analitičari malo zanijeli.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara