U potresu Arheološkog muzeja u Zagrebu stradao rijedak privjesak ženske glave

U potresu Arheološkog muzeja u Zagrebu stradao rijedak privjesak ženske glave
Foto: Facebook/Arheološki muzej u Zagrebu - AMZ

JANTARNI privjesak u obliku ženske glave, jedan od samo tri takva predmeta koji se čuvaju u Japodskoj zbirci Arheološkog muzeja u Zagrebu, stradao je u nedavnom potresu u Zagrebu, priopćeno je iz Muzeja.

Prikazi ženskih likova na jantarnim zrnima u pretpovijesti na prostoru Hrvatske izuzetno su rijetki, za koje neki autori smatraju da se radi o prikazima ženskih božanstava.

Japodska zbirka zasebna je cjelina unutar Pretpovijesnog odjela Muzeja, a sadrži brončanodobne i željeznodobne predmete s prostora Gorske Hrvatske gdje su u pretpovijesti obitavali Japodi.

Privjesak je nađen 1956. kod Otočca

Unikatna jantarna glavica pronađena je u grobu 47 nekropole u Kompolju kod Otočca tijekom istraživanja koje su 1956. godine proveli djelatnici Muzeja.

U tome su grobu pronađene dvije fibule ukrašene jantarnim zrnima, zrno jantara s luka fibule, više od 100 manjih zrna jantara različitog oblika, zrno jantara u obliku ptice, zrno jantara u obliku ljudske figure, jedno nedovršeno zrno jantara te tri zrna jantara u obliku ženskih glava, kaže se u priopćenju Muzeja.

Očuvani dijelovi privjeska moći će se spojiti

Drugi autori smatraju da su predmeti iz toga groba mogli bi biti metaforički prikaz likova iz mita o Faetontu, sinu boga Helija, odnosno priče o nastanku sirovine korištene za izradu ovih grobnih priloga - jantaru.

Na sreću, iz Konzervatorsko-restauratorskog laboratorija Muzeja poručuju kako su očuvani svi dijelovi privjeska te da će biti moguće njihovo spajanje uz minimalno vidljiva oštećenja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara