U potresu u Albaniji poginulo 30 osoba, premijer proglasio izvanredno stanje

U potresu u Albaniji poginulo 30 osoba, premijer proglasio izvanredno stanje
Foto: EPA

DAN nakon snažnog potresa u kojem je poginulo najmanje 30 osoba Albanija i dalje pokušava pronaći preživjele u ruševinama zgrada, ali te napore ometaju nova podrhtavanja tla.

Nakon potresa magnitude 6,4, najsnažnijeg koji je zadesio Balkan posljednjih desetljeća, Tirana je proglasila izvanredno stanje u dva potresom najpogođenija grada: Draču na Jadranskom moru i Thumaneu sjeverno od Tirane.

Spašeno 45 osoba

Nakon što su spasili 45 osoba, spasioci vode borbu s vremenom i pokušavaju pronaći preživjele pod ruševinama, od kuda dopiru očajnički krikovi.

Albanska vojska organizirala je privremeni smještaj za žrtve potresa na nogometnim stadionima na najteže pogođenim područjima, ali mnogi su morali provesti noć na otvorenom.

Italija, Francuska, Rumunjska, Turska, Grčka, Hrvatska, Crna Gora, Kosovo i Srbija poslali su 200 specijaliziranih vojnika, alate i timove pasa tragača kako bi pomogli u akcijama spašavanja.

U gradu Thumaneu tijekom jutra su pronađena tijela bračnog para čiji je sin Saimir, spašen u utorak navečer, u bolnici podlegao ozljedama. 

Operacije spašavanja su izrazito teške jer se zbog osjetljivosti mjesta ne mogu koristiti strojevi. "Moramo raditi rukama", rekao je Hasan Lala, koji traži članove obitelji.

Premijer Edi Rama je proglasio 30-dnevno izvanredno stanje u Thumaneu i Draču.

U Draču je gradska uprava procijenila da je 27 zgrada teško oštećeno.

Otkazane proslave dana neovisnosti

U Albaniji, gdje je cvala divlja izgradnja, u srijedu je bio proglašen dan žalosti, a proslave dana neovisnosti 28. i 29. studenoga su otkazane.

Kosovo je u znak solidarnosti također proglasilo dan žalosti.

Albanski seizmolog Rrapo Ormen je rekao da je potres u utorak najjači zabilježen u regiji Drača od 1926. U srijedu je novi potres magnitude 5,3 izazvao paniku.

Zbog pomicanja afričke i euroazijske tektonske ploče, kao i jadranske mikroploče, na Balkanu su česti potresi. U potresu 1963. u Skoplju je poginulo tisuću ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara