IZGORIO STARAČKI DOM U ZAGORJU

U požaru u staračkom domu u Zagorju poginulo 5 žena i 1 muškarac

U požaru u staračkom domu u Zagorju poginulo 5 žena i 1 muškarac
Foto: Index

U POŽARU koji je rano jutros izbio u objektu staračkog doma Zelena oaza u Andraševcu poginulo je pet žena i jedan muškarac, neslužbeno doznajemo. Bili su nepokretni i sami, bez nadzora.

Požar su vatrogasci ugasili za desetak minuta, ali bilo je prekasno za one koje su bili unutra, izjavio je županijski vatrogasni zapovjednik Zagorske javne postrojbe Marijan Lovrenčić, podsjetivši da je smrtno stradalo šest osoba. 

Kazao je da je u subotu rano ujutro, po dojavi iz Centra 112 kako je riječ o požaru objekta u kojem su starije osobe, odmah upućena Zagorska javna vatrogasna postrojba i alarmiran i upućen domicilni DVD Oroslavje.

"Moram reći da Zagorska javna vatrogasna postrojba izlazi u roku od minute, i oni su vrlo brzo bili tu, gotovo istovremeno s vatrogascima Oroslavja. Oni su došli s 11 vatrogasaca, s tri adekvatna vozila s kompletnom opremom, ali ono što je loše je da su vatrogasci po dolasku zatekli požar krovišta u totalno razbuktaloj fazi", rekao je Lovrenčić.

Objasnio je da je plamen zahvatio cijelo krovište i konstrukciju te da je cijeli objekt već bio u plamenu. "Ono što je nastupilo ranije s ovako teškim ishodom, zapravo je već bilo gotovo", kazao je.

Vatrogasci su požar ugasili za desetak minuta, dodao je Lovrenčić, nakon čega se prišlo sanaciji, ali spašavanje više nije bilo moguće. Dodao je kako o silini požara, odnosno visini temperature, govori podatak da su na susjednom objektu popucala stakla u donjem i gornjem dijelu objekta. Procijenio je da je postojala velika opasnost da se vatra proširi i na taj susjedni objekt.

Dojava o požaru u Domu za starije i nemoćne osobe Zelena oaza u Andraševcu, kod Oroslavja, u kojem je smrtno stradalo šest osoba, stigla je vatrogascima jutros iza 5 sati, a vatrogasci su odmah izašli na teren. Izgorjela je pomoćna zgrada Doma za starije i nemoćne osobe. 

U tijeku je obiman policijski očevid, a prema izjavi glasnogovornika Policijske uprave krapinsko-zagorske Zorana Lončara, završetak se očekuje u poslijepodnevnim odnosno večernjim satima.

Premijer Plenković na požarištu, najdublja sućut obiteljima stradalih 

Na požarište u Andraševec su stigli i premijer Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar te gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak.

Premijer je novinarima izjavio da je, prema prvim informacijama PU krapinsko-zagorske, smrtno stradalo šest osoba, korisnika Doma za brigu o starijim osobama Zelena oaza. "U tijeku je očevid, nakon toga ćemo moći znati više o samim uzrocima i uopće o situaciji u ovom domu za brigu o starijim osobama", dodao je Plenković. 

Premijer je izrazio najdublju sućut i poruku suosjećanja obiteljima smrtno stradalih u ovoj velikoj tragediji. "Pričekat ćemo da nadležne službe obave svoj posao, više od toga bilo bi špekuliranje", kazao je Plenković.

Na pitanje je li ovo poruka da se inspekcije malo pozabave domovima za starije i nemoćne, posebice kada su u pitanju privatni domovi, premijer je najavio da će se uključiti svi. "I županijska tijela, i nadležno ministarstvo, državni inspektorat, svi koji trebaju obaviti svoj posao, da vidimo treba li u ovakvim okolnostima taj sustav kontrola činiti redovitijim, češćim. U ovom trenutku nemamo dovoljno saznanja da bismo mogli reći bilo što više od ovoga što vam sada kažem", rekao je.

Upitan, dodao je kako nema informaciju je li dom Zelena oaza imao sve potrebne dozvole te dodao da će se i to ispitati. "Došao sam izraziti sućut i solidarnost, vjerujem većine hrvatskih građana, za ovu tešku situaciju koja se ovdje dogodila", zaključio je Plenković.

Gradonačelnik Oroslavja Gredičak je na novinarsko pitanje je li se čuo s vlasnicima objekta rekao da su sve službe uključene u istragu, a bilo kakvo prejudiciranje bilo čega ne bi bilo dobro. Dodao je da je od jutra na požarištu i da je još uvijek u šoku, izrazivši sućut obiteljima smrtno stradalih.

Župan Kolar također je izrazio sućut svim obiteljima žrtava ovog tragičnog događaja.

"Nažalost, imamo potvrdu da je šestero korisnika izgubilo život, a uzrok požara znat ćemo nakon očevida, kojeg obavljaju državna tijela", rekao je. Dodao je da je objekt potpuno izgorio, a na pitanje zna li se uzrok odgovorio je da za sada to nije poznato.

"Nadležna tijela neka naprave inspekciju, ovo je prevelika tragedija da bi bilo tko na bilo koji način špekulirao", kratko je odgovorio župan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara