U "procesu stoljeća" za pokušaj udara u Podgorici saslušan krunski svjedok

U "procesu stoljeća" za pokušaj udara u Podgorici saslušan krunski svjedok
Foto: Hina
 
U  "PROCESU STOLJEĆA", saslušanjem krunskog svjedoka suradnika Aleksandra Saše Sinđelića, danas je u Podgorici nastavljeno suđenje optuženima u slučaju pokušaja terorističkog udara na sam dan parlamentarnih izbora 16. listopada prošle godine.
 
Pred Višim sudom u Podgorici, u procesu koji vodi sutkinja Suzana Mugoša, već dvadesetak dana vodi se postupak protiv organizatora i sudionika u stvaranju kriminalne organizacije koja je imala za cilj pokušaj terorizma u Crnoj Gori u listopadu prošle godine.
 
Namjera im je bila napraviti kaos na ulicama
 
Kako tužiteljstvo navodi u optužnici, ta kriminalna organizacija namjeravala je tijekom izborne noći na podgoričkim ulicama i ispred crnogorskog parlamenta napraviti kaos, instalirati novu vlast te uhititi i eventualno likvidirati tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.
 
Među optuženicima su dva ruska državljana, devetero srbijanskih i troje crnogorskih državljana, među kojima su i umirovljeni general srpske Žandarmerije i jedan od glavnih optuženih za pokušaj terorizma u Podgorici Bratislav Dikić, te dvojica čelnika oporbenog prosrpskog Demokratskog fronta, Andrija Mandić i Milan Knežević.
 
Četvorici se sudi u odsutnosti. Među njima su dvojica Rusa, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, optuženi za planiranje zavjere.
 
Optuženi izjavili da nisu krivi
 
U dosadašnjem tijeku suđenja, svi optuženi izjavili su da nisu krivi te se s velikim zanimanjem očekivalo svjedočenje Aleksandra Saše Sinđelića, svjedoka suradnika specijalnog tužiteljstva.
 
Sinđelić je u trosatnom iskazu iznio sve detalje njegovih susreta s ruskim nacionalistima i agentima Šišmakovim i Popovim, po čijim uputstvima je okupljao skupinu u Srbiji koja je, kako je kazao, imala krajnji zadatak spriječiti ulazak Crne Gore u NATO.
 
Sinđelić je kazao da mu je Eduard Šišmakov, kojeg je on poznavao kao Edija, rekao da se na dan izbora priprema ulazak u crnogorski parlament, da se priprema uhićenje poličara, biznismena, te je također govorio o smjenama sudaca, uvođenju izvanrednog stanja.
 
Rekao je da ostatak oporbe nije znao za planove
 
"To je trebao organizirati Demokratski front (DF), nisu spominjali imena lidera DF-a, i shvatio sam da ostatak oporbe nije znao što se planira", rekao je Sinđelić.
 
On je kazao da je znao da je dio kriminalne organizacije čim je trebao nabaviti oružje, ali da je to uradio zbog Edija (Šišmakova, ruski nacionalist i član sigurnosne službe GRU) i zato što je protiv NATO-a, ali da se ne kaje te da Ediju i dalje bezrezervno vjeruje.
 
Izručenje Sinđelića od crnogorskih nadležnih organa zatražila je Hrvatska, gdje je osuđen na 21 godinu zatvora zbog ubojstva hrvatskog farmera Mirka Fortesa 2002. godine, kada mu je ukrao i traktor.
 
Predmet povodom zahtjeva za njegovo izručenje nalazi se kod suca istrage Višeg suda u Podgorici, ali Sinđelić o tome još nije saslušan pa se ne isključuje mogućnost da on, nakon što iznese svoj iskaz u svojstvu svjedoka, bude uhićen, saslušan po zahtjevu Hrvatske, a zatim i da se nađe u ekstradicijskom pritvoru.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara