U prometnoj nesreći na Krku poginuo vinar Franjo Toljanić

U prometnoj nesreći na Krku poginuo vinar Franjo Toljanić
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

U PETAK OKO 19.40 u Vrbniku na otoku Krku dogodila se prometna nesreća u kojoj je poginula jedna osoba. Novi list doznaje da je u nesreći poginuo Franjo Toljanić, svjetski poznati vinar iz Vrbnika. Toljanić je imao 47. godina.

Nesreća se dogodila kada je, za sada iz još nepoznatih razloga, pao s motora. Nakon provedenog očevida bit će poznati i uzroci ove tragedije. Nesreća se dogodila na prilazu Vrbniku, u neposrednoj blizini reciklažnog dvorišta Vrbnik.

Na mjestu događaja okupilo se mnoštvo ljudi, a policija ne dozvoljava pristup lokaciji prometne nezgode. Očevid je u tijeku.

Vinar i ugostitelj

Osim kao vinar, ugostitelj i hotelijer iz Vrbnika, Toljanić je javnosti poznat i kao otac 12 djece.

Vrbnička vinarija Gospoja, čiji je Toljanić bio vlasnik, utemeljena je prije 25 godina, piše specijalizirani portal Plava kamenica.

Gospoju su osnovale obitelji Toljanić i Brusić. Glavna pokretačka snaga bio je Franjo Toljanić, piše Plava kamenica. Posebno je poznata njihova žlahtina.

"Gospoja se afirmirala kao jedan od dva kvalitativno najvažnija proizvođača vrbničke žlahtine, krčkog visokokomercijalnog vina, koje je svojedobno vladalo hrvatskim restoranima", pišu.

Slične informacije nudi i službena web stranica na kojoj su, među ostalim stvarima, nabrojana vina.

"Iskustvo i velik trud su se isprepleli u zajedničku priču, te rezultirali značajnim uspjehom na domaćem i međunarodnom tržištu. Fokus Gospoje PZ je od začetka do danas praćenje trendova u proizvodnji kvalitetnih vina. Uspjeh potvrđuje i osvojeno 1. mjesto na Vinitaly 2018, za Pjenušac Gospoja", stoji na stranici vinarije.

Među ostalim priznanjima, Toljanić je za svoju žlahtinu dobio zaštićenu etiketu "izvorno hrvatsko".

Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika CROMA 2018. godine dodijelilo je Toljaniću nagradu za menadžera godine.

Prije nekoliko godina otvorio vinski hotel

Franjo Toljanić nije se bavio samo vinarstvom. Prije nekoliko godina u Vrbniku je otvorio Vinotel, vjerojatno prvi hrvatski vinski hotel. Investicija je, kako se pisalo 2016., bila vrijedna oko 35 milijuna kuna.

"Vlasnik hotela je obiteljska zadruga »Gospoja« koju činim ne samo ja i moja obitelj već i dvije moje sestre s obiteljima. Konkretno mi smo Ankica i Ivan Brusić, Marija i Mladen Toljanić te Katarina i Franjo Toljanić. I ono najbitnije – jedan od značajnih razloga što smo se odlučili na ovu investiciju je činjenica da smo roditelji čak 21 djeteta. Moja obitelj ima 11 djece, sestre još njih deset", pričao je u ljeto 2016. godine, nedugo nakon otvaranja vinotela, za Novi list Franjo Toljanić.

"Za sve što nam se u povijesti, pa tako i zadnjih 21 godinu od osnutka moderne Gospoje i naše obiteljske zadruge dogodilo, zaslužno je vino. Moj je otac bio vinogradar, vinar, ali vremena u kojima je djelovao baš i nisu bila pogodna za individualizaciju, za stvaranje vlastite vinske marke. Kasnije smo mi to srećom ispravili. Mi i naša žlahtina. Ona nam je omogućila otvaranje restorana, kušaonice, vinarije i još nekoliko ugostiteljskih objekata. Ali cijelo je vrijeme nedostajao – hotel. Nismo željeli u posao s apartmanima, željeli smo sve zajedno dignuti na jedan viši nivo, osmisliti hotel, ali na način da mu jasna poveznica bude vino, da se zna kako je s njim kod nas sve započelo", pričao je tada Toljanić.

Krajem 2017. godine za Novi list je ispričao kako se razvijao posao.

"Moji su se roditelji u turistička kretanja uključili prije točno trideset godina. Nastao je tada »pansion u domaćinstvu« koji se odmah počeo jako dobro razvijati. No, došao je rat koji je sve zaustavio. Nakon njega i ja sam stasao tako da smo već 1995. godine pokrenuli vinariju sa svojom etiketom vina, konobu, restoran te kušaonicu. Tada nastaje i naša obiteljska zadruga, a razvoj je permanentan. Da, kruna svega dogodila se s našim hotelom za koji mnogi, s pravom jer jedan je to od najzanimljivijih radova arhitekta Idisa Turata, tvrde kako je ne samo među najzanimljivijima na Jadranu, nego i mnogo šire", rekao je Toljanić tada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara