U prosvjedima su velike barikade: Policija ponovno izvadila "Tuđmanove" prepreke

Tekst: I.Ć
Foto: Boris Kovačev (Cropix)

POLICIJA je čini se vrlo ozbiljno shvatila prijetnju sindikalnih i građanskih prosvjeda ove jeseni jer su prije nekoliko dana ponovno u Radićevoj ulici u središtu Zagreba deponirali teške metalne prepreke koje služe da se zaustavi proboj mase prema Markovu trgu, odnosno sjedištu Vlade i Sabora.

Nećete na Markov trg dok smo...

Naime, policija je tražila od vlasnika stambenih prostora dozvolu da se u dvorištu na adresi Pavle Radića 30 deponiraju na duže vrijeme teške metalne prepreke. Policija, odnosno Prva policijska Uprava navela je u zahtjevu vlasnicima, jer je dvorište u privatnom vlasništvu, da je riječ o preprekama koje služe za zaustavljanje prosvjednika.

Kako u nekom "razumnom" roku, a to je bilo svega par dana, policija nije od suvlasnika dobila nikakav odgovor odlučili su na svoju ruku ostaviti metalne prepreke koje bi trebale poslužiti za velike prosvjede u listopadu. Da je tome zaista tako dokazuju ne samo fotografije metalnih prepreka, nego i prepiska između policije i stanara.

Krajem devedesetih često u upotrebi

Treba naglasiti kako su iste prepreke bile stacionirane u istom tom dvorištu za vrijeme vlasti bivšeg predsjednika Franje Tuđmana, a tada su se često i "vadile" za vrijeme mnogih tadašnjih prosvjeda krajem devedesetih godina. Koliko će željezne prepreke biti deponirane, kao i koliko će se puta vaditi iz dvorišta u Radićevoj ostaje i dalje pod znakom pitanja.

Recimo na kraju kako su mnogi prosvjed u rujnu u organizaciji Ozrena Matijaševića i njegova HUP-a nazvali "Vladinim trojanskim konjem", a sve sindikalne središnjice kao i građanske inicijative najavile su veliki prosvjed ove jeseni s kojim će se rušiti sadašnja vlast na čelu s Jadrankom Kosor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara