U Puli otvorena izložba "Stereoskopska fotografija"

U Povijesnom muzeju Istre u Puli danas je svečano otvorena izložba "Stereoskopska fotografija na prijelomu 19. i 20. stoljeća" iz fundusa Muzeja grada Zagreba, autora Slavka Šterka.

Na izložbi, koja će biti postavljena do 10. svibnja, predstavljeno je tridesetak stereoskopskih fotografija iz pulskog fundusa te fotografije iz zagrebačkog muzeja po odabiru Slavka Šterka.

Izložbu je otvorio ravnatelj Muzeja grada Zagreba Vinko Ivić koji je istaknuo kako izložba ima za cilj prikladno vrednovati stereoskopsku fotografiju koja je, smatra on, "već zaboravljena, a koja je 1945. godine prva ušla u fundus Muzeja grada Zagreba".

"Stereoskop je odredio razvoj fotografske slike jer je nastojao stvoriti obilan i detaljan inventar svega vidljivog i nevidljivog", kazao je Ivić. Objašnjavajući što je zapravo stereoskopska fotografija, istaknuo je da se s oba oka gleda objekte s dvije strane.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi, dakle, gledamo stereoskopski jer očima zahvaćamo dvije neznatno različite slike koje se u našem oku sjedinjuju u jednu te tako doživljavamo prostornost i dubinu", istaknuo je Vinko Ivić.

Izložba je već bila postavljena u Zagrebu i Rijeci, a nakon Pule bit će otvorena u Šibeniku, Splitu i Dubrovniku.

(Hina) dspo dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara