U Puli počelo 10. međunarodno arheološko savjetovanje

U Puli počelo 10. međunarodno arheološko savjetovanje
NA FILOZOFSKOM fakultetu u Puli danas je otvoreno 10. međunarodno arheološko savjetovanje "Kultovi i vjerovanja kroz povijesna razdoblja", u radu kojeg sudjeluje 58 znanstvenika iz Hrvatske, Italije, Francuske, Španjolske, Rumunjske, Slovenije, Makedonije i Srbije i Crne Gore.

Voditeljica Međunarodnog istraživačkog centra za arheologiju "Medulin-Brijuni" dr. Vesna Girardi-Jurkić otvarajući savjetovanje, istaknula je da takvi arheološki skupovi bitno pridonose promicanju hrvatske znanstvene misli prema inozemstvu.

Dodala je kako se upravo ove godine temom "Kultovi i vjerovanja kroz povijesna razdoblja" zaključuje krug tema koje su proteklih deset godina održavanja međunarodnog arheološkog savjetovanja dale uvid u život stanovnika sredozemnog i srednjoeuropskog područja u tijeku povijesti.

"Ovogodišnja tema savjetovanja sadrži u sebi osim mitoloških i religijske značajke jer se pod pojmom kulta podrazumijeva religiozni obred, t.j. način služenja i štovanja pojedinog božanstva. Kult - kao javni izraz religioznosti - opstoji već u najprimitivnijih prapovijesnih kultura", zaključila je Vesna Girardi-Jurkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osvrnuvši se na 10 godina djelovanja Međunarodnog istraživačkog centra za arheologiju "Medulin-Brijuni", ocijenila je kako je njegov najveći uspjeh arheološko istraživanje na Vižuli kod Medulina te pedagoški rad sa studentima i izdavački projekti.

Pulski gradonačelnik Luciano Delbianco naglasio je, pak, kako je međunarodno arheološko savjetovanje "zbog važnosti tema koje se obrađuju postao jedan od najutjecajnijih skupova u znanstvenim dosezima".

Nakon svečanosti otvorenja predstavljena je knjiga Vesne Girardi-Jurkić "Duhovna kultura antičke Istre".

Zatim su sudionicima arheloškog savjetovanja predstavljeni pisani uradci hrvatskog povjesničara umjetnosti Petra Selema "Zajedništvo u mitraizmu" (Mitra - bramansko božanstvo sunca; mitraizam - religiozni kult Mitre, vrlo rasprostranjen u Rimskom Carstvu u prvim stoljećima nakon Krista), te Isabele Rode iz Španjolske o temi "Službeni i privatni kultovi u Hispaniji".

Međunarodno arheološko savjetovanje održava se pod visokim pokroviteljstvom UN-ove organizacije za prosvjetu, znanost i kulturu (UNESCO) te hrvatskih ministarstava znanosti, obrazovanja i športa te kulture.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara