U puli pronađen vrlo rijedak arheološki nalaz iz doba antike

U STAROJ gradskoj jezgri Pule, samo dvadesetak metara od mora, tijekom arheoloških istraživanja na gradilištu, na kojemu će uskoro biti izgrađen hotel i dvije poslovnostambene zgrade, ekipa Arehološkog muzeja Istre naišla je na dio mramorne reljefne ploče s prikazom kamenoklesarskog zanata iz doba antike.

Tim je povodom danas u Arheološkom muzeju Istre u Puli održana konferencija za novinare na kojoj je voditeljica Antičkog odjela viša kustosica Alka Starac ustvrdila da je riječ o vrijednom nalazu jer su reljefni antički prikazi razmjerno rijetki pogotovo kada su izrađeni u skupocjenom materijalu, kao što je mramor, a figuralni prikaz zanata, dodala je, daje ploči još veću vrijednost.

Reljefna ploča prikazuje dva roba koji obrađuju kamen u pokretu; prikaz jednog roba očuvan je u cijelosti, u ruci ima tipičan alat svog zanata, klesarski čekić kojim obrađuje veliki kameni blok. Drugi je lik malo oštećen, nedostaje mu glava, međutim vidi se motka koju drži u ruci, kazala je Alka Starac.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mramorne ploče s prikazima zanata najčešće su korištene kao nadgrobni spomenici, no kako je ploča pronađena u urbanoj zoni, dodala je Starac, pretpostavlja se da je mogla biti ugrađena i u neku zanatsku radionicu. Međutim, kako nije datirana prema drugim nalazima, nije moguće odrediti njezinu starost.

Ekipa Arheološkog muzeja Istre nalazište obrađuje tek šest dana pa stoga nije isključena mogućnost da iz tla izviri i drugi, odlomljeni dio ploče, a u muzeju se trenutačno obavlja konzervacija pronađenog dijela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara