"U Puli su mojoj majci salmonelu liječili operacijom"

Tekst: J.D.
Foto: Ilustracija


POTRESNU priču o posjetu bolnici u kojemu se obično oboljenje pretvorilo u dugotrajnu muku 80-godišnje starice iz Rovinja ispričala nam je njena kći. Violeta Popović uvjerena je kako su se prema njenoj majci u Općoj bolnici Pula ponašali iznimno neprofesionalno, a bolnica negira takve tvrdnje.

"Prije više od dva tjedna smo moju majku, staricu od 80 godina vozili u Pulu u bolnicu u 23 sata, jer naravno Rovinj nije imao ambulantna kola trenutno slobodna, s jakim bolovima u stomaku, grčevima, i dijarejom koja je već trajala 2 dana", priča za Index Violeta Popović.

Odmah na operaciju

Kad su došli tamo, priča gospođa Popović, nju i njenu majku su poslali na razne pretrage, među njima pretrage krvi, urina, rendgen i ultrazvuk) "Ne trebam ni napominjati da sam sama skidala majku i pomagala joj oko ustajanja sa raznih ležajeva gdje je trebala prvo poleći, pa joj ubrzo pomagati da ustane. Usput je i koristila toalet zbog dijareje, i to nikoga nije zanimalo već sam joj opet ja pomagala", nastavlja ona.

Tek u 3 sata ujutro, "nakon četiri sata čistog mučenja", kako je opisala gospođa Popović, njena je majka primljena na odjel abdominalne kirurgije. Lijek protiv bolova joj nisu mogli dati, kako su rekli, jer ne bi mogli otkriti što je bilo. "Ujutro su je stavili na raspored za operativni zahvat, kažu moraju je hitno otvoriti zbog visokih upalnih markera. Napominjem da je cijelo vrijeme imala dijareju, više od 10 puta na dan, ali valjda nikome nije palo na pamet testirati stolicu!", ogorčena je Violeta.

Nakon 10 dana - salmonela

Nakon operacije dijareja se nije smirila, a tada je za Violetu Popović, njenu majku i obitelj počela naporno razdoblje neizvjesnosti i ogorčenja postupcima u bolnici. "Upala se ne smiruje a u bolnici pacijentici donose mlijeko ili bijelu kavu za doručak! Ja sam joj telefonski drugi dan zabranila tu konzumaciju i bilo joj je taj dan malkice bolje", ispričala je gospođa Popović.

"Majku smo posjećivali i ja i braća i prijateljica. Naravno, svi smo joj pomagali oko presvlačenja spavaćice, poljubili je na dolasku i odlasku i tako sve punih 10 dana. U međuvremenu sam i ja bila dobila dijareju, no ne sumnjajući na ništa drugo osim na običnu probavnu smetnju pila sam čaj i ležala kod kuće. Prošli su tjedan mojoj majci hitno izvadili šavove, prebacili je na infektivni odjel, jer se otkrilo da je imala salmonelu!", ne može vjerovati Violeta, kojoj je tada postalo jasno kako se i sama zarazila.

Bolnica odbija komentirati

U međuvremenu se Violetinoj majci popravila situacija, pa je puštena iz bolnice na kućnu njegu. Iz bolnice su Violeti poručili kako bi se na salmonelu trebali testirati svi koji su bili u kontaktu s njenom majkom. "Sramota, nisu nam se čak ni ispričali, jer pretpostavljam da je tijek liječenja bio 'po protokolu', kao i obično", ispričala nam je Violeta Popović.

U Općoj bolnici Pula nisu htjeli detaljno ulaziti u slučaj. "Naš je stav da se radi o subjektivnom i jednostranom prikazu tijeka liječenja navedene pacijentice. S obzirom da se majka pacijentice nije obratila upravi bolnice smatramo besmislenim putem medija s njom polemizirati. Činjenica je da su u pacijentice provedeni postupci i liječenje u skladu s pravilima struke, što njenoj majci kao laiku sasvim razumljivo može biti teško shvatljivo ili neprihvatljivo. Ukoliko je bilo kakvim nesporazuma, a sudeći po istupu je, žao nam je da nisu pravovremeno i na pravi način razjašnjeni", stoji u odgovoru koji je Indexu poslao glasnogovornik Goran Paić.

Do nesporazuma je očigledno zaista došlo, jer gospodin Paić nije dobro pročitao poslani upit, pa je malo pobrkao Violetu Popović i njenu majku, ali to možda može pripisati i krivom izražavanju.

"Sreća da je živa"

Bilo kako bilo, Violeta Popović ni u kom slučaju nije zadovoljna stavom bolnice. "Uvijek je sve po pravilima struke, nismo se obratili upravi bolnice, jer svima je dobro poznato kako takvi slučajevi završavaju. Sjetite se samo slučaja Maškarin. Na svu sreću, ovdje se radilo o manje teškom slučaju, pa nije bilo tragičnih posljedica, ali svima je poznato da se ženu od 80 godina koja ima salmonelu ne smije operirati, jer može umrijeti od sepse", rekla je.

"Osim toga, da ona nije došla sa salmonelom, ne bih ni ja oboljela od nje. Kad god idem u bolnicu, uvijek pazim na higijenu. No, stanje u kojem je moja majka držana bilo je užasno. Ni prije ni nakon operacije nju nitko nije oprao ni istuširao. Kad sam ju došla posjetiti nakon operacije, bila je gola golcata, prekrivena nekom krpom koju su oni nazvali spavaćicom. Majka me zvala da joj donesem bilo što za obući. Kupila sam joj spavaćicu i pomagala joj s pranjem. Isto popodne sam dobila dijareju, tako da se uopće ne pitam odakle mi", dodala je, očigledno nezadovoljna tretmanom u bolnici.

"Tvrdnje bolnice ne stoje. Pa moju majku nitko nije otuširao ni oprao cijelu 12 dana, sve dok nije primljena na infektivni odjel. Onda je već bila izmrcvarena, i dobro je da je živa. Ne mogu reći da sam izgubila povjerenje u zdravstveni sustav, ali svi su se otpustili i to nije u redu. Nije u redu prema pacijentima, a nije u redu ni prema zakletvama koje su položili", zaključila je Violeta Popović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara