U Rijeci pronađen jedan od najstarijih glagoljskih natpisa

Riječki povjesničari akademik Petar Strčić i Darko Deković danas su predstavili ulomak od pečene gline s glagoljskim natpisom, pronađen u Rijeci potkraj prošle godine, za koji su utvrdili da je jedan od najvažnijih arheoloških nalaza u Hrvatskoj u zadnjih desetak godina.

Na današnjoj konferenciji za novinstvo u riječkom Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU-a Darko Deković je kazao da bi taj ulomak, promjera od oko pet centimetara, mogao biti najstariji do sada pronađen glagoljski natpis na kopnu između Plomina i Senja. Naveo je da je na temelju paleografskog ispitivanja, odnosno usporedbe oblika i načina upisivanja slova po pojedinima povijesnim razdobljima, utvrdio da bi taj natpis mogao potjecati s kraja 13. stoljeća.

Deković je napomenuo da to datiranje treba uzimati uvjetno zbog vrlo malo elemenata ulomka po kojima bi se točnije utvrdila starost. Na tom artefaktu, nazvanu Svetokrižki ulomak po nazivu brda na kojem je nađen, nalaze se samo četiri glagoljska slova upisana izvorno u još svježu glinu prije pečenja, a to su Jat, S, A i E.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Deković je rekao da je nemoguće utvrditi i namjenu ulomka kao i predmeta kojega je dio izvorno bio. Na poleđini ulomka nalazi se kasnije urezan grafički simbol nepoznata značenja u obliku ruže vjetrova ili sunčanog sata, po Dekovićevu tumačenju. Točnost pretpostavke o starosti utvrdit će se suvremenim tehnološkim znanstvenim postupcima utvrđivanja starosti keramičkih nalaza.

Svetokrižki ulomak je 1. prisinca 2004. pronašao učenik riječke Osnovne škole "Gornja Vežica" Antonio Torre na brdu Svetom križu iznad istočnog dijela grada za izviđanja terena u sklopu uređenja poučne staze na brdu. Ono se provodi u sklopu izvannastavnih aktivnosti te škole koje, osim nastavnika ostalih predmeta, vodi nastavnica zemljopisa Maja Crnić. U njihovu planu je urediti poučnu stazu s obrađenim biološkim, arheološkim, zemljopisnim i astronomskim značajkama brda. Poznato je da je na vrhu u prapovijesti bila ilirska gradina, a danas je tu riječka zvjezdarnica.

(Hina) xdsil ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara