U Rijeci prosvjeduju željezničari

OKO STOTINU radnika Hrvatskih željeznica (HŽ) danas je na riječkom Željezničkom kolodvoru prosvjedovalo jer im, kako su rekli, Uprava HŽ-a nije ispunila ni jedan od zahtjeva.

Predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara (SHŽ) Ivan Forgač je kazao da radnici HŽ-a zahtijevaju više plaće radnika u putničkom prometu, održavanju lokomotiva i vagona i Cargu za 20 te za radnike koji posao obavljaju u otežanim uvjetima za 25 posto.

K tome, u sindikatu smatraju da uvjete rada u dijelu HŽ-a treba hitno poboljšati te uvesti pojedinačno stimulativno vrjednovanje rada.

Sindikat se zalaže da se u osnivanju novih tvrtaka kojih je osnivač HŽ i prelasku radnika u ta poduzeća njihova prava ne smanjuju. Nećemo dopustiti otpuštanja radnika ili da ih se izdvajanjem iz HŽ-a dovede u nepovoljniji položaj, rekao je Forgač.

Nakon prosvjeda u Varaždinu, Osijeku i Rijeci željezničari će sljedeći tjedan prosvjedne skupove organizirati i u drugim gradovima, a 18. veljače na Markovu trgu u Zagrebu i središnji prosvjed, najavio je Forgač. Na izvanrednom saboru SHŽ-a, također sljedećeg tjedna, ´bit će donesene odluke koje mogu biti vezane i za obustavu prometa´, rekao je.

Po Forgačevim riječima radnik HŽ-a, primjerice kondukter, na sat zaradi brutto 21,5 kn ili oko 3000 kn na mjesec.

U HŽ-u ima oko 16.000 zaposlenika, a u 15 tvrtaka koje je osnovao HŽ još oko 7000. Glede smanjenja broja radnika HŽ-a različito se govori u Hrvatskom saboru i Upravi HŽ-a, rekao je Forgač.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara