U roku mjesec dana pred Vladom prijedlog o transformaciji HFP-a

U IDUĆIHmjesec dana pred Vladu će doći zakon o transformaciji Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) kojim bi Fond u svoju nadležnost dobio i upravljanje državnom imovinom, kao i prijedlog stečajnog zakona kojim bi se riješilo i pitanje upravljanja potraživanjima u stečaju, doznaje se danas u Banskim dvorima.

Pitanja koncepta privatizacije, kao i transformacije HFP-a već su duže vrijeme predmet razgovora koalicijskih partnera. Naime, još je sredinom prošle godine bilo prijedloga o transformaciji HFP-a i tada se najavljivalo da bi se on preoblikovao u agenciju, ili fond za gospodarenje portfeljem Republike Hrvatske i privatizaciju.

Projekt transformacije Fonda koji bi se uskoro trebao naći pred Vladom, prema izvorima iz Banskim dvora, dobio je potporu vladajuće koalicije.

Fond bi, prema tim najavama, u svoju nadležnost dobio i upravljanje državnom imovinom. Naime, postojeća obveza ministarstvima i državnim institucijama da naprave popis i svoju imovinu upišu u očevidnik državne imovine, te srede imovinska pitanja nije dala očekivane rezultate.

Vladini izvori najavljuju da će se predložiti rješenja prema kojima bi Fond na sebe preuzeo popis imovine i sređivanje upisa u zemljišne knjige. Ministarstva, državne institucije ili javna poduzeća zadržali bi imovinu koju koriste za svoju djelatnost, a neiskorištena državna imovina stavila bi se u funkciju.

Takva neiskorištena imovina dijelom bi se izdvojila za potrebe lokalne uprave i javnih službi, a ostatak bi se dao u najam, prodao ili slično.

Iz Banskih dvora najavljuju da bi se istovremeno počeo razrješavati i problem zemljišta turističko-ugostiteljskih tvrtki i kampova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema dostupnim informacijama iz Vladinih krugova, išlo bi se na koncepciju kojom bi se omogućilo da turističko-hotelske kuće kupe zemljište koje je u neposrednoj funkciji njihove djelatnosti. Turističko-hotelski kompleksi bi tako mogli kupiti zemljište na kojem se nalaze njihovi objekti i objekti u funkciji njihove djelatnosti, dok bi se sve ostalo izdvojilo i bilo državno vlasništvo.

Pritom je, ističu u Banskim dvorima, logika da na pomorskom dobru nema i ne smije biti privatnog vlasništva.

Taj je problem prisutan i kada su u pitanju hotelski kompleksi, a još više kada su u pitanju kampovi. Izvori bliski Vladi, ističu da bi se granicama kampova prilagodila i granica pomorskog dobra, čije je utvrđivanje i crtanje inače u nadležnosti lokalne uprave. Prema tome, kod kampova ne bi moglo biti vlasničkih odnosa, već to može biti samo koncesija.

Pitanje je i što s objektima u privatnom vlasništvu koji se nalaze na pomorskom dobru. I tu je, kažu Vladini izvori, logika da bi to bilo državno vlasništvo. No, za to bi država trebala dati obeštećenje vlasniku, ali kako za to nema novca kao moguća rješenja spominje se osiguranje trajnog korištenja sadašnjim vlasnicima, ili oslobađanje od dugogodišnjeg najma kao vid obeštećenja.

Kada je riječ o vlasništvu nad zemljištem, naročito u privatizaciji iz Banskih dvora upozoravaju i na odredbu važećeg, za vrijeme HDZ-a donesenog Zakona o vlasništvu. Svjetska je praksa da je vlasnik zemljišta i vlasnik objekta na njemu, dok je u našem Zakonu odredba da je vlasnik objekta ujedno i vlasnik zemljišta.

To je omogućilo npr. PIF-ovima da u zemljišne knjige upišu vlasništvo nad zemljištem premda su platili samo objekte, ali ne i zemlju. U Banskim dvorima pak insistiraju na plaćanju tako stečenog zemljišta.

Pred Vladom bi se u roku 30 dana trebao naći i prijedlog novog stečajnog zakona kojim bi se riješilo pitanje upravljanja potraživanjima u stečaju. Iako se razmišljalo da taj posao obavlja posebna agencija koja bi se osnovala, zaključeno je da bi taj posao ustvari mogla obavljati Financijska agencija (FINA).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara