U "Rovinjskom suncu" štićenice živjele u nehumanim uvjetima

INSPEKCIJA Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi utvrdila je brojne nepravilnosti u radu rovinjskog skloništa za žene čije štićenice tvrde kako su gladovale, živjele u nehumanim uvjetima i bile maltretirane. Jedna od njih čak je kazala kako je štićenice sin predsjednice Upravnog Vijeća skloništa Nevenke Mesić seksualno uznemiravao.

"Ulazio nam je pod tuš i pipao nas. Nekad nas je u odjeći povaljivao u krevet i tražio od nas seks kad djeca nisu kod kuće" - kazala je neimenovana štićenića za Vjesnik, prema čijim saznanjima se na isto požalila još jedna žena. Istarska policija takve navode je opovrgavala.

Inspektorica Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Jasenka Hanzeln, koja je ranije najavila kako će danas biti poznati rezultati inspekcije, gostovala je u emisiji Total direkt Media servisa gdje je otkrila detalje.

"Kroz dom nije, kao što se tvrdi, prošlo čak tri tisuće žena i djece. Kroz matičnu knjigu provedeno je samo 89 žena", otkrila je Hanzlin. S obzirom na veliki nesrazmjer u broju korisnika doma, kako doznaje Media servis, postoji sumnja da se prijavljivao i veći broj žena što znači da se dobivala i veća količina novca.

Hanzlin je u emisiji objasnila da su neke žene neprimjereno dugo ostale u domu, a tvrdi da je Ministarstvo redovito uplaćivalo novac čime je odbacila tvrdnje Nevenke Mesić, predsjednice Upravnog vijeća Rovinjskog sunca da zbog kašnjenja iz Ministarstva nije svojim štićenicama isplaćivala džeparac. Također, kaže Hanzlin, svi domovi dobivaju jednaki iznos novca, i nikad se nitko nije bunio i svi drugi dobro funkcioniraju.

Odvjetnica Nevenke Mesić Doris Košta rekla je da se njena klijentica osjeća jako loše, te je na pomalo čudan način odbacila tvrdnje o nedostatku hrane i lošim higijenskim uvjetima u Domu: "Nitko od te djece ili majki nije neuhranjen, a što se tiče higijenskih uvjeta nitko nije zaražen i nitko nije bolovao ni od jedne bolesti".

U emisiji je gostovala i Sanja Sarnavka iz udruge B.A.B.E.  koja je kazala kako je Nevenka Mesić očito bila miljenica sustava, te da ju čudi kako je ona sve dobivala.

"Mi postojimo 12 godina, nismo dobili ni koturaljke, a kamoli skupi džip" - rekla je Sarnavka dok su o džipu posve suprotne tvrdnje iznijele Hanzlin i odvjetnica Košta. Naime dok je Košta tvrdila kako džip voze svi u Rovinjskom suncu koji imaju vozačku dozvolu, Hanzlin je poručila da je džip vozila isključivo Mesić koja je predsjednica Upravnog vijeća, a ne zaposlenik doma.

Inspekcija je, između ostalog, utvrdila da u Domu za žrtve obiteljskog nasilja "Rovinjsko sunce" korisnicima nije osigurana prehrana koja zadovoljava minimalne potrebe, kao niti higijenske potrepštine i adekvatan prostor i oprema, potvrdio je za Radio 101 pomoćnik ministra zdravstva i socijalne skrbi Dragutin Keserica. Odgovornost za nezakonito raspolaganje sredstvima doma, odnosno zlostavljanje korisnika, utvrdit će druga nadležna tijela, u skladu sa svojim ovlaštenjima, a navedeni su postupci u tijeku.

Nevenka Mesić navodno je, nakon što se otkrio cijeli slučaj, jednoj štićenici nudila novac kako bi saznala tko je u medije plasirao priču o zlostavljanju, maltretiranju i izgladnjivanju žena u "Rovinjskom suncu". Kako je ranije objavio Vjesnik Mesić je navodno od svih žena u skloništu tražila mobitele kako bi vidjela koja je od njih razgovarala s novinarima Večernjeg lista koji je objavio ispovijest jedne štićenice doma.

Ona je kazala kako hranu i sve ostale potrepštine štićenice kupuju same. Meso i po jednu voćku dobiju jednom na tjedan, dok obično jedu kruh i marmeladu za doručak i večeru, a krumpir, rižu, kelj i kupus za ručak. Tjedno svakoj od njih pripadne jedna rola toalet papira, a u kući se nalazi samo jedan tuš. Štićenica tvrdi i kako ih je Mesić oslovljavala s "kurva", a kad je dobre volje s "koka", te da viče toliko da djeca plaču, a i njen sin je grub s djecom.

R.I.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara