U Rusiji formiran "alternativni parlament"

 RUSKA prozapadna oporba je jučer osnovala "Nacionalnu skupštinu" s ciljem da uspostavi ujedinjena fronta protiv Putinove vlasti, odnosna alternativa nedemokratskim institucijama.

Skupština - u kojoj se nalaze predstavnici stranaka sa svih dijelova političkog spektra, od ekstremne ljevice do ekstremne desnice - je također izdala deklaraciju u kojoj se ocjenjuje kako je Putinova vlada nelegitimna.

Delegati su izabrali predsjedništvo u kojem se nalaze vođa ruske liberalne oporbe, bivši svjetski šahovski prvak Gari Kasparov, kao i bivši predsjednički savjetnik za ekonomiju, a danas oštar kritičar Kremlja Andrej Ilarionov te provokativni pisac Eduard Limonov, poznat po mitraljiranju Sarajeva za vrijeme opsade 1990-ih.

Skup, čija je lokacija do posljednjeg trenutka održavana u tajnosti, su djelomično omeli predstavnici Mlade garde, odnosno mladeži vladajuće stranke Ujedinjena Rusija. Oni su se okupili ispred hotela gdje se održavao skup i izvikivali parole u kojoj se oporba naziva američkim plaćenicima.

Sudionici skupa su odgovorili gađanjem kovanicama i polijevanjem sokova, a tučnjavu je ipak spriječila policija tako što je privela 14 "gardista".

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara