Rusi uspješno proveli testno lansiranje nuklearnog balističkog projektila

Rusi uspješno proveli testno lansiranje nuklearnog balističkog projektila

Ilustracija: AFP

RUSKA mornarica danas je uspješno provela testno lansiranje naprednog 12-metarskog balističkog projektila, oružja za kojeg se vlada nada kako će biti budućnost ruskog nuklearnog naoružanja, priopćilo je tamošnje ministarstvo obrane.

Projektil Bulava lansiran je s podmornice Jurij Dolgoruky, u Bijelom moru u blizini Finske, a bojeve glave projektila pogodile su metu na pet i pol tisuća kilometara udaljenom testnom području na pacifičkom poluotoku Kamčatki, javlja agencija AP.

Treće uspješno lansiranje Bulave uslijedilo je nakon niza neuspješnih testiranja, koja su zasjenila implementaciju najskupljeg moskovskog vojnog projekta u razdoblju nakon Sovjetskog saveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bulava je trofazni, hipersonični interkontinentalni projektil sa visoko manevarskim bojevim glavama koje imaju sposobnost izbjegavanja proturaketne obrane. Dizajniran je da ima domet od osam tisuća kilometara, a može prenositi šest do deset bojevih glava za zasebnim ciljevima.

Ovo je bilo treće takvo lansiranje s podmornice Jurij Dolgoruky, nove nuklearne podmornice klase Borei, specijalno dizajnirane da prevozi i do 12 Bulava projektila.

Gradnja podmornice započela je 1996. godine, no zbog manjka financija otegla se četiri godine. Gradi ih se još nekoliko, a do 2015. godine Rusija ih planira napraviti osam.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara