U saborskoj raspravi o hrvatskim braniteljima različite ocjene o reviziji ratnih invalidnina bivše Vlade

U NASTAVKU sjednice Hrvatskog sabora u pojedinačnoj raspravi o predloženim izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima, zastupnici vladajućeg HDZ-a ocijenili su da je bivša koalicijska Vlada ponižavala branitelje, a zastupnici oporbenog SDP-a iznijeli su ocjene da je to činila prošla HDZ-ova Vlada (do 2000. g.), tolerirajući ratno profiterstvo i nezakonito stjecanje ratnih invalidnina.

Na tvrdnje SDP-ovih zastupnika da predloženim ukidanjem tzv. instituta prevođenja, odnosno revizije ratnih invalidnina, Vlada želi ozakoniti sva protupravno stečena rješenja o invalidnini, zastupnici HDZ-a odgovorili su da je bivša koalicijska Vlada (Ivice Račana) - načinom na koji je provodila revizije - omalovažavala hrvatske branitelje i narušavala dignitet Domovinskog rata.

"Cijeli jedan sustav bio je uključen u obespravljanje i ponižavanje onih ljudi koju su svoj život i zdravlje dali u obranu suvereniteta Hrvatske", rekla je HDZ-ova zastupnica Božica Šolić.

Dodala je kako je bivši ministar hrvatskih branitelja, Ivica Pančić (zastupnik SDP-a), pričom o lažnim invalidima u stvari onemogućavao hrvatske branitelje u ostvarivanju stečenih prava.

SDP-ovac Šime Lučin na to je odgovorio da je bivša Vlada, revizijom invalidnina, "nastojalo časnim hrvatskim braniteljima omogućiti ostvarivanje prava, a istodobno odvojiti laže invalide i ratne profitere od časnih branitelja", tvrdeći da je to "i sadašnja i bivša (do 2000. g. ) HDZ-ova Vlada propustila učiniti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
SDP-ovi zastupnici rekli su i da je prvi o lažnim invalidima u Hrvatskom saboru govorio bivši HDZ-ov zastupnik i bivši predsjednik HVIDR-e Marinko Liović, koji je kazao da je 30 posto ratnih invalida taj status steklo nezakonito. Također su rekli da je s revizijom ratnih invalidnina započeto još 1996., za vrijeme HDZ-ove vlasti, i da s tim postupkom nije krenuo Pančić.

HDZ-ovi zastupnici odbacili su takve tvrdnje SDP-ovih zastupnika, rekavši da je bivša koalicijska vlast svojim negativnim odnosom prema hrvatskim branitelja u javnosti stvorila krivu sliku, te da je branitelje, umjesto kao heroje, prikazivala kao zločince.

Zastupnik HDZ-a Živka Nenadić rekao je da je bivši ministar Pančić u stvari bio "antiministar branitelja" sa zadaćom da "uštedi na braniteljskoj populaciji".

Pančić je na to odgovorio da "u prošle četiri godine ni jedan branitelj niti general nije završio u Haagu, a da su dvojica generala tamo završila u prva tri mjeseca HDZ-ove vlasti".

Na taj Pančićev odgovor potpredsjednica Hrvatskog sabora Đurđa Adlešić, predsjedavajuća na današnjoj sjednici, izrekla mu je opomenu, uz obrazloženje da je zlouporabio ispravak krivog navoda.

Saborska rasprava o izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima nastavit će se nakon stanke.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara