U Saboru opet optužbe i ideološke rasprave: "Nova vlada u pitanje dovodi slobodu mišljenja i govora"

U Saboru opet optužbe i ideološke rasprave: "Nova vlada u pitanje dovodi slobodu mišljenja i govora"

Foto: FAH

SABORSKU raspravu o Izvješću o radu Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za 2014., koje je dobilo pohvale, zastupnici su u petak ponovno 'iskoristili' za ideološke rasprave i međusobne optužbe - saborska većina poručuje da civilno društvo ne smije biti pod utjecajem politike, a oporba izražava bojazan da će se rezati novci za projekte civilnih udruga.

Zaklada je u 2014. godini podržala i odobrila 486 projekata, zahvaljujući kojima je zaposleno 829 osoba te uključeno oko 7. 600 volentera u projekte razvoja lokalne zajednice i demokratizacije društva.

HDZ hvali programe Zaklade, no sugerira da portali i mediji zaklade ostanu lišeni svakog političkog djelovanja. Nadamo se da korisnici sredstava podnose redovna financijska izvješća o načinu korištenja i da se sredstva ujednačeno i pravedno raspoređuju na sve skupine, istaknula je HDZ-ova Sanja Putica.

Nekim udrugama više, nekima manje

Dario Hrebak (HSLS/BUZ) drži da su nejasni kriteriji temeljem kojih neke udruge dobivaju više, a neke manje te se pita trebaju li Hrvatskoj, s obzirom na gospodarske prilike, tri neovisna nadzorna državna tijela - Savjet, zaklada i Ured za udruge.

To je odlično razvijen model kakvog nema južno od Austrije, kaže Goran Beus Richembergh (HNS) i hvali transparentnost financiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporba izražava bojazan da će svjetonazor biti razlogom za smanjenje sredstava civilnom sektoru, a Karolina Leaković (SDP) tvrdi kako su se vladajući u prvim danima mandata "nepogrešivo negativno" odredili spram dvaju neprijatelja - medija i organizacija civilnog društva.

"Nisam prva koja će reći kako su u Hrvatskoj izborom nove Vlade u pitanje dovedeni, za sada vidimo, sloboda mišljenja i govora", kazala je Leaković.

Rezerviranost spram djelovanja dijela udruga iskazuju HDZ-ovi Josip Đakić i Željko Glasnović. Među udrugama, tvrdi Đakić, ima i onih koji su djelovali protiv hrvatskih interesa, a Glasnović dodaje kako neke udruge ne crpe novac samo iz proračuna, nego i izvana, Documenta, kaže, izvana dobiva stotine tisuća eura. Dok je "srpski HHO" osudio agresiju na Hrvatsku, ove "navodno" hrvatske nevladine udruge to nisu nikad učinile, poručio je.

Ilčić: U civilnom društvu ima onih koji su u to ušli kao u veliki biznis

 Brojne je replike potaknuo Ladislav Ilčić (Hrast) izjavom da u "civilnom društvu ima onih koji su u to ušli kao u veliki biznis". Ilčić primjećuje kako je GONG, udruga specijalizirana za izbore, na predsjedničkim izborima imala svega 15 promatrača, a udruga U ime obitelji više od šest tisuća. GONG, dodaje, ima godišnji proračun od 7,6 milijuna kuna, od članarina dobije 1.500 kuna, a od domaćih donacija 15 tisuća kuna.

 Civilno je društvo duboko bolesno, tvrdi Ilčić te pojašnjava kako ne traži da se ukine podrška udrugama, ali traži podatke o volonterima i broju korisnika projekata.

 To je za mene otvorena prijetnja, uzvraća mu Leaković, a njezina stranačka kolegica Ingrid Antičević-Marinović dodaje da nije bolesno društvo, ali jest "dio politike i da je to sada svima valjda razvidno".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara