U SAD se pojavio prvi virus na mobitelima

PRVI "divlji" virus na mobilnim telefonima proširio se u Sjedinjene Države iz svoje postojbine Filipina gdje se pojavio prije osam mjeseci, objavila je u petak jedna tvrtka specijalizirana za kompjutorske viruse.

Virus, nazvan Cabir, polako se proširio u 12 zemalja i naznačio početak ere mobitelskih virusa, koji jednoga dana mogu poremetiti živote mnogih od 1.5 milijardi korisnika mobitela u svijetu.

Glavni učinak tog relativno bezazlenog virusa, pronađenog do sada u 15-ak varijanti, je pražnjenje baterije mobitela, rekao je Mikko Hypoponen, direktor finske antivirusne kompanije F-Secure.

"Zanimnjivo da je Cabir sada otkriven i u SAD, no to nije kraj svijeta", kaže Hypponen.

Opasnost od mobitelskih virusa rasti će u budućnosti uz usavršavanje kako autora virusa tako i tehnologije, te standardizaciju koja će omogućiti širenje virusa ne samo na određenim modelima već u cijeloj industriji.

Za sada je opasnost mala, no kada tržište zauzmu nove generacije mobitela koje će koristiti standardizirani softver poput sustava Windows na osobnim računalima, stanje će se promijeniti.

Virus Cabir u SAD je pronađen samo na na dva modela Nokia 6600 u jednoj trgovini u San Franciscu. Nokia 6600 spada u tzv. "smart phones" jer koristi kombinirane telefonske i kompjutorske funkcije, poput e-maila.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara