U SAD-u dječak se slučajno pogodio metkom u čelo i umro

U SAD-u dječak se slučajno pogodio metkom u čelo i umro

CHARLES BIZILJ, otac nesretnog dječaka koji se u nedjelju ubio nakon što je htio "isprobati" rafalnu pucnjavu iz automatskog oružja "Micro Uzi", nije ni slutio da će njihova posjeta lokalnom sajmu oružja završiti na najgori mogući način.

Otac 8-godišnjeg Christopera Bizilja odlučio je sina odvesti na sajam oružja koji se održavao u Sportsman’s Clubu u Westfieldu u saveznoj državi Massachusetts. Osim razgledanja oružja posjetitelji su za ulaznicu od pet dolara mogli dobiti i priliku da isprobaju jedno od brojnih komada vatrenog oružja. Ovu je povlasticu odlučio iskoristiti i Charles Bizilj koji je svome sinu dao suglasnost da se okuša u pucanju iz "Micro Uzija", lakog automatskog oružja kalibra 9mm velike brzine ispaljivanja metaka.

Nesretni dječak, kojemu je tata ranije davao da puca samo iz "običnih" poluautomatskih pištolja, nije znao da će povlačenje okidača i ispaljivanje prvog hica iz "Micro Uzija" uzrokovati trzaj jači nego u slučaju "običnog" pištolja. Osim trzaja automatski dolazi i do ispaljivanja sljedećeg metka, za što nesretni dječak nije bio spreman. Tako je dječak zapucao prema bundevi, koja je poslužila kao meta, ali se cijev oružja nekontrolirano podigla u zrak i sljedeći metak ga je pogodio u čelo i na mjestu ubio.

Zabranimo djeci da pucaju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je policija slučaj okarakterizirala kao slučajno samoranjavanje sa smrtnom posljedicom, ipak se odlučila na provođenje istrage kako bi se potvrdile očeve izjave o tome da je dječaku dao dozvolu za pucanjem iz "Micro Uzija".

Shrvani Charles Bizilj kasnije je rekao da je njegov sin imao iskustva u pucanju iz vatrenog oružja u čemu je uvijek uživao, ali nikada prije nije pucao iz automatskog oružja. Dodao je da je na sajmu bilo i drugog automatskog naoružanja s puno jačim trzajnim momentom pri ispaljivanju metaka, ali su on i sin takvo oružje izbjegavali upravo kako ne bi došlo do ozljeđivanja.

Nakon nesretnog događaja američke udruge koje se zalažu za veće restrikcije u pogledu naoružavanja civila, zatražile su hitno izglasavanje zakonskih amandmana koji bi zabranjivali maloljetnicima uporabu vatrenog oružja u bilo koje svrhe, uključujući "zabave" na pucačkim štandovima na sajmovima osobnog naoružanja.

R.I.
Foto: famous-guns.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara