U SAD-u istječe zabrana jurišnog oružja

U SJEDINJENIM Državama u ponedjeljak istječe važenje zakona o zabrani jurišnog oružja što znači da će Amerikanci opet moći legalno nabavljati oružje slično kalašnjikovu.

Predsjednik Bill Clinton potpisao je 1994. zakon o zabrani 19 tipova oružja s vojnim karakteristikama nakon niza višestrukih ubojstava u školama i restoranima brze hrane.

Zakon prestaje važiti ako ga američki Kongres ne produži. Čelnici Republikanske stranke, koja ima većinu u Kongresu, izjasnili su se protiv zabrane.

Predsjednik George W. Bush izjavio je kako podržava produženje zabrane, ali ga kritičari optužuju da nije učinio ništa da potakne Kongres da obnovi zakon.

Zagovornici oružja u Americi tvrde da nema dokaza da je zabrana imala ikakva utjecaja na smanjenje zločina uz uporabu vatrenog oružja.

Skupine protivnika vatrenog oružja tvrde da su proizvođači uspijevali zaobići zakon proizvodeći oružje slično zabranjenom sa samo manjim izmjenama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pitanje zabrane oružja sličnog vojnom postalo je i dio predizborne kampanje za predsjedničke izbore.

Utjecajna udruga za puške (NRA), koja posjedovanje vatrenog oružja vidi kao jedno od neotuđivih prava Amerikanaca, osudila je demokratskog predsjedničkog kandidata Johna Kerryja kao jednog od najvećih protivnika vatrenog oružja.

Kerry je napao predsjednika Busha zbog neaktivnosti u produljenju zakona o zabrani jurišnog oružja tvrdeći da se igra sigurnošću američkog naroda.

NRA, koja ima oko četiri milijuna članova, smatra da pitanje jurišnog oružja može značiti nekoliko postotaka glasova na predsjedničkim izborima. Očekuje se da će Udruga nakon isteka važenja zakona o zabrani tog oružja objaviti hoće li na izborima podržati predsjednika Busha.

Prema najnovijim podacima 2003. je sedam posto nasilnih zločina u Americi počinjeno vatrenim oružjem, naspram 11 posto u 1993. prije uvođenja zabrane jurišnog oružja.

(Hina) xsl ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara