U SAD-u uhićen muškarac, planirao je teroristički napad?

U SAD-u uhićen muškarac, planirao je teroristički napad?
Screenshot: YouTube

AMERIČKO ministarstvo pravosuđa jučer je priopćilo da je u saveznoj državi Maryland uhićen muškarac koji se navodno planirao ukradenim kamionetom zaletjeti u prolaznike kod posjećenog zabavnog i prodajnog kompleksa u lokalnom mjestu, pri čemu ocjenjuju da je bio inspiriran tzv. Islamskom državom.

Državno odvjetništvo u Marylandu objavilo je da je protiv 28-godišnjeg Rondella Henrya iz Germantowna podnijelo optužnicu za međudržavni prijevoz ukradenog vozila, no kako su pritom, nakon što se doznalo više o njegovim motivima, od saveznog suda zatražili njegovo zadržavanje do suđenja.

Bio je inspiriran terorističkim napadom u Francuskoj?

Naime, tužiteljstvo je ustvrdilo da Henry gaji mržnju prema muslimanima koji ne prakticiraju vjeru te da je gledao brojne inozemne terorističke spotove. Konkretno, smatraju da su njegovi navodni planovi bili inspirirani terorističkim napadom u Nici u Francuskoj 2016. godine u kojem se muškarac kamionom velikom brzinom zaletio u veliku skupinu okupljenih građana i pritom ih 86 usmrtio.

Slijedom događaja, u kaznenoj prijavi vlasti navode da je policijska uprava u gradu Aleksandriji, u državi Virginiji, 26. ožujka zaprimila prijavu o unajmljenom kamionetu koji je ukraden kod obližnjeg trgovačkog centra.

Dan kasnije ukradeni kamionet pronađen je u mjestu National Harbor u Marylandu, u blizini rijeke Potomac, gdje se nalaze brojni barovi, restorani, trgovine, luksuzni hoteli i stambeni apartmani. Pritom je videonadzorom zabilježeno kako Henry parkira i izlazi iz kamioneta, a naposljetku je idućeg dana i uhićen.

Kako se navodi u sudskim dokumentima, Henry je 26. ožujka usred radnog vremena napustio svoj posao u Germantownu te odlučio krenuti u ekstremistički pohod.

Spoznavši da njegova starija limuzina ne bi izazvala katastrofalnu štetu koju je priželjkivao, optuženik se vozio oko gradskog područja Washington DC-ja tražeći veće vozilo za krađu.

Želio je stvoriti "paniku i kaos"

Prije dolaska u National Harbour, navodi se da je Henry želio izvršiti napad kamionetom u međunarodnoj zračnoj luci Dulles u Virginiji, no s obzirom na to da je tamo stigao 27. ožujka u pet sati ujutro, nije pronašao velik broj pješaka kojem se nadao.

Henry je potom krenuo prema National Harbouru, stigavši ​​oko 10 sati isti dan. Međutim, opet nije zatekao zadovoljavajući broj ljudi pa je odlučio pričekati. Provalio je u čamac i ondje se skrio preko noći, a sljedeći dan je uhićen, navodi se.

Kasnije je rekao policiji da je želio stvoriti "paniku i kaos", baš poput onog "što se dogodilo u Francuskoj", stoji u sudskim dokumentima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara