U SAD-u uhićen osumnjičeni pripadnik Al Qaide i ISIL-a

U SAD-u uhićen osumnjičeni pripadnik Al Qaide i ISIL-a
Foto: EPA

AMERIČKE vlasti uhitile su osumnjičenog pripadnika Islamske države koji je ušao u SAD kao irački izbjeglica, zbog čega se postavljaju pitanja o učinkovitosti graničnih kontrola.

Omar Ameen (45) uhićen je jučer u Sacramentu u Kaliforniji. Uhitili su ga specijalci FBI-a za borbu protiv terorizma tri mjeseca nakon što je irački sudac izdao nalog za njegovo uhićenje zbog ubojstva policajca 2014., objavilo je američko ministarstvo pravosuđa.

Podrijetlom iz Rawe, u pokrajini al-Anbar, Ameen je ušao u SAD 2014. nakon što je dobio status izbjeglice. Nedavno je zatražio zelenu kartu, koja omogućuje rad i trajni boravak u zemlji.

Član Al Qaide i ISIL-a

Prema iračkim vlastima, on je član dviju džihadističkih organizacija, Al Qaide u Iraku i Islamske države, a sudjelovao je u podmetanjima improviziranih eksplozivnih naprava. Optužuju ga i da je 22. lipnja 2014. ubio policajca u Rawi, dan nakon što je grad zauzela Islamska država.

Američki predsjednik Donald Trump smanjio je u jesen 2017. kvotu za primanje izbjeglica u fiskalnoj godini do 30. rujna na 45.000, dok je prethodne godine ta kvota iznosila 110.000.

SAD je do 10. kolovoza ove godine primio samo 18.565 izbjeglica, prema podacima State Departmenta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara