U samoubilačkom napadu na šijitsku džamiju u Kabulu ubijeno najmanje 14 civila

U samoubilačkom napadu na šijitsku džamiju u Kabulu ubijeno najmanje 14 civila

Foto: Hina

BOMBAŠ-samoubojica raznio se u šijitskoj džamiji u Kabulu kada su se vjernici okupljali na molitvu, a zgradu su napali i naoružani napadači te je ubijeno najmanje 14 civila, rekli su dužnosnici.

"Teroristički napad izveden je u četvrti Kala-e-Nadžara u Kabulu", napisao je na društvenoj mreži Facebook zamjenik glasnogovornika ministarstva unutrašnjih poslova Nadžib Daniš.

Dužnosnik ministarstva unutarnjih poslova rekao je da je ubijeno najmanje 14 civila.

U napadu za koji još nitko nije preuzeo odgovornost poginula su najmanje dvojica policajaca, a osam je ozlijeđeno.

Neki svjedoci govore da su napadači bacali granate, a policijski dužnosnik je rekao da se bombaš raznio na vratima džamije te ubio čuvare na ulazu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vjernici su blokirani u džamiji, a njihovi bližnji strahuju da su ih napadači uzeli kao taoce. Jedan očevidac je rekao da su napadači u trenutku kada im je ponestalo streljiva nastavili napadati vjernike hladnim oružje, javlja AFP.

SAD možda pojača vojnu prisutnost u Afganistanu

Pred džamiju je stiglo desetak kola hitne pomoći i raspoređene su brojne policijske snage.

Napad je izveden tri dana pošto je  američki predsjednik  Donald Trump najavio moguće jačanje američke vojne nazočnosti u Afganistanu.

Sigurnosno stanje se zadnjih mjeseci u Kabulu bitno pogoršalo. U posljednjem velikom atentatu 24. srpnja u eksploziji automobila bombe ubijeno je najmanje 27 osoba, a više od 40 je ranjeno u četvrti u kojoj žive Hazari, zajednica šijitskog islama. Za taj napad odgovornost su preuzeli talibani.

Šijitska zajednica optužuje policiju da ih ne štiti. Džihadistička skupina Islamska država preuzela je odgovornost za napad početkom kolovoza tijekom molitve u šijitskoj džamiji u Heratu kada su ubijene najmanje 33 osobe.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara