Održano je Svjetsko natjecanje u edukacijskoj robotici, hrvatskim timovima čak tri nagrade

Održano je Svjetsko natjecanje u edukacijskoj robotici, hrvatskim timovima čak tri nagrade

Foto: FAH

U ŠANGAJU je održano Svjetsko natjecanje u edukacijskoj robotici (WERcontest - World Educational Robot Contest) koje se u najmnogoljudnijoj zemlji održava od 2002., a na kojem je hrvatski Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) nagrađen posebnom WER-ovom nagradom za izvanredan doprinos i razvoj tog natjecanja te same robotičke zajednice u Hrvatskoj, a hrvatski timovi osvojili nekoliko nagrada.

Na svjetskoj smotri mladih robotičara susreću se najbolje ekipe s državnih razina u tri dobne skupine: niži, odnosno viši razredi osnovnih škola te srednjoškolci, a svi oni natječu se u pet do šest kategorija.

Ove godine na njoj su sudjelovale i tri ekipe iz Hrvatske, a iz regije su im se pridružile još dvije iz BiH, odnosno jedna iz Srbije.

Fokus IRIM-a je razvoj digitalne i znanstvene pismenosti, tehnoloških i drugih kompetencija u okviru sektora STEM za mlade u Hrvatskoj, ali i drugim zemljama.

Njegov najveći projekt je robotička liga Croatian Makers, u koju je uključeno preko 360 škola i drugih ustanova s 1800 doniranih robota.

IRIM-u nagrada za izvanredan doprinos

Na natjecanju u Šangaju okupilo se oko 3 000 timova s preko 8 000 učenika i učenica iz cijeloga svijeta. Na svečanosti otvaranja IRIM je nagrađen posebnom WER-ovom nagradom za izvanredan doprinos i razvoj spomenutog natjecanja te same robotičke zajednice u Hrvatskoj i šire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vođa delegacije, IRIM-ov voditelj operacija Paolo Zenzerović imao je čast dodjeljivati nagrade u nekoliko kategorija natjecanja – najboljim mentorima, najboljim timovima u programiranju humanoidnih robota te natjecanju u tzv. kategoriji ‘Family Brick Contest’. Radi se o dijelu natjecanja namijenjenog djeci starosti od 3 do 7 godina u sklopu kojeg, zajedno sa svojim roditeljima, rješavaju različite probleme u području konstruiranja.

Prvi dio natjecanja uključivao je programiranje i testiranje robota uz prikaz njihova rada, dok su tijekom drugog dana ekipe nastavile rješavati započete zadatke.

Inače, na WER-ovu natjecanju osim nagrada za osvojena prva tri mjesta u kategoriji ‘Brick Robot’ dodjeljuju se i druge.Hrvatskim timovima čak tri nagrade

Primjerice, u videokategoriji u kojoj timovi moraju osmisliti i snimiti video o sebi i robotici nagrade se dodjeljuju za najbolji timski video, najkreativniji video, najbolju prezentaciju i najbolju montažu.

Hrvatske ekipe nagrađene su i u tim kategorijama i to za najbolju prezentaciju koja je otišla u zagrebačku OŠ Julija Klovića ,odnosno Vidu Martinu Luliću i Dinu Plečku te njihovom mentoru Petru Dobriću, dok su učenici iz OŠ Primošten najbolji montažeri. Benjamina Aarona Balogha i Marisu Perković u ovom projektu vodila je mentorica Amalija Pancirov.

U posebnim kategorijama predsjednik WER-a inače i odabire timove koji su pokazali posebnu kreativnost u rješavanju problema te izuzetno znanje o samom natjecanju, a zadarska Strukovna škola Vice Vlatkovića dobila je nagradu za izuzetan doprinos svoga tima na natjecanju zahvaljujući projektu Josipa Lazića i Jakova Šužberića uz mentoriranje Ante Ivanca.

Put u Šangaj je potpomogao Grad Zagreb kupnjom avionskih karata za natjecatelje i njihove mentore.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz robotiku, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: roboti.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara