U Sarajevu zapaljena hrvatska zastava

ZBOG objavljivanja Muhamedovih karikatura u tjedniku "Nacional", u Sarajevu je u srijedu zapaljena hrvatska zastava, javlja RTL.

Zastava je nacrtana na kartonu, a zapaljena je tijekom prosvjeda održanog ispred zgrade danske i norveške ambasade.

Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije Jusuf Zornić izjavio je novinarima kako su pripadnici policije uspjeli identificirati osobu koja je zapalila zastave.

O tom je izgredu informiran i županijski tužitelj, a MUP je najavio poduzimanje zakonom predviđenih mjera.

U Sarajevu su se tijekom dana održali prosvjedi ispred danskog, norveškog i francuskog veleposlanstva. Oko tisuću ljudi okupilo se ispred zgrada veleposlanstava Norveške, Danske i Francuske u Sarajevu, prosvjedujući protiv karikatura poslanika Muhameda objavljenih u europskim listovima.

Prosvjednici su pozivali na bojkot svih danskih proizvoda, kao i onih zemalja koje su također objavile karikature poslanika Muhammeda. Od islamskih organizacija i islamskih zemalja širom svijeta očekuju donošenje fetve kojom bi i zvanično bilo pozvano na taj bojkot, javlja bljesak.info.

Organizator prosvjeda je grupa građana BiH na čijem je čelu Salih Begović, koji je prosvjede i najavio.

Islamska zajednica BiH nije podržala održavanje ovih prosvjeda.

Ministarstvo unutarnjih poslova Kantona Sarajeva najavilo je kako će za organizirane mirne prosvjede biti poduzete sve mjere osiguranja.

Predstavnici hrvatskog veleposlanstva u Tuzli, zbog objavljivanja spornih karikatura poslanika Muhameda u "Nacionalu", zatražili su pojačanu zaštitu od pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Policija je pojačala mjere zaštite na području kantona u skladu sa aktualnom situacijom i na nivou je svojih profesionalnih obaveza, tvrde odgovorni u ovoj instituciji, prenose bosansko-hercegovački mediji.

MVP osuđuje paljenje hrvatske zastave u Sarajevu

Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je u srijedu paljenje hrvatske zastave u Sarajevu do kojeg je došlo tijekom prosvjeda zbog objavljivanja karikatura proroka Muhameda u tisku niza europskih zemalja, a jučer i u Hrvatskoj.

"Odlučno odbacujemo čin paljenja hrvatske državne zastave. Podsjećamo da je Vlada RH jučer odmah reagirala te izrazila žaljenje i odlučno se ogradila od načina na koji se tjednik Nacional uključio u objavljivanje crteža te je osudila svaki oblik netolerancije", rekla je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.

"Svjesni smo da taj čin nije posljedica službene politike BiH, ali sam u kontaktu s dužnosnicima BiH i uvjerena sam da će vlada BiH osuditi taj čin i da treba raditi sve da se zadrži povjerenje i tolerancija između dvaju naroda", istaknula je ministrica Grabar-Kitarović.

Prosvjedi su u Sarajevu okončani u ranim poslijepodnevnim satima bez većih izgreda ali uz paljenje zastava Norveške, Hrvatske i Danske. Više stotina okupljenih prosvjedovalo je pred veleposlanstvima zapadnih zemalja u kojima su listovi objavili sporne karikature, a norveške, hrvatske i danske zastave prosvjednici su zapalili pred diplomatskim predstavništvom Norveške.

Manja skupina prosvjednika, koju su prvotno činili uglavnom mlađi muškarci, postupno se povećavala kako su im se pridruživali slučajni prolaznici, a ukupni broj okupljenih na kraju je bio nešto manji od tisuću.

Islamska zajednica BiH nije podržala održavanje ovih prosvjeda.

SDA Hrvatske osudila paljenje hrvatske zastave

Stranka demokratske akcije Hrvatske (SDA) izrazila je danas ogorčenje zbog incidenta u kojemu je u Sarajevu zapaljena zastava Republike Hrvatske.

Osuđujući necivilizirano ponašanje, stranka od najviših institucija vlasti u BiH traži da hitno pronađu "pokretače i kreatore toga zla kako bi ih priveli pravdi".

"Protestiramo protiv tog mučnog čina kojim se urušavaju dobri odnosi između Hrvatske i BiH", ističe SDA Hrvatske u priopćenju koje je potpisao predsjednik Šemso Tanković.

Stranka upozorava da je "taj zloćudni čin posebno opasan jer su u proteklim danima građani Hrvatske i najviši državni i crkveni dostojanstvenici učinili sve u smjeru smirivanja tenzija izazvanih ponašanjem tjednika Nacional".

SDA Hrvatske ispričava se svim hrvatskim građanima i državnim i crkvenim institucijama, stoji u priopćenju.

Terzić osudio paljenje zastava, posebice hrvatske

Predsjedatelj Ministarskoga vijeća Bosne i Hercegovine Adnan Terzić osudio je paljenje zastava kao način izražavanja prosvjeda zbog objavljivanja karikatura kojima se vrijeđaju vjerski osjećaji muslimana, a posebice je ocijenio neprihvatljivim paljenje hrvatskih simbola, priopćeno je u srijedu navečer iz Terzićeva Ureda.

U priopćenju dostavljenu medijima u Sarajevu navodi se kako Terzić razumije gnjev izazvan izvrganjavanjem ruglu muslimanskih vjerskih osjećaja, no također se odlučno suprotstavlja nasilnim iskazivanjima takvih osjećanja.

"Paljenje zastava nije i ne može biti odnos građana BiH prema uvrjedama koje dolaze iz pojedinih centara", navodi se u reagiranju koje je uslijedilo nakon što su u tijeku prosvjeda skupine muslimana u Sarajevu zapaljene papirnate kopije zastava Hrvatske, Danske, Norveške i Francuske.

"Posebno žalim što su protesti bili upereni protiv obilježja Republike Hrvatske jer su hrvatska Vlada i Sabor, za razliku od nekih drugih europskih zemalja, pravodobno i primjereno osudili objavljivanje uvrjedljivih karikatura u Hrvatskoj", stoji u izjavi.

Index.hr/Hina
Foto: RTL Vijesti

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara