U sastavu dvorca "Eltz" otvorena obnovljena zgrada

OBNOVLJENA zgrada oranžerije u sastavu dvorca "Eltz" svečano je večeras otvorena u sklopu tradicionalnih "Vukovarskih adventskih svečanosti" koje su ove godine posvećene obnovi vukovarske spomeničke baštine.

Govoreći na svečanom otvorenju oranžerije, obnovljene novcem iz proračuna, ravnateljica vukovarskoga Gradskog muzeja Ruža Marić najavila je da su obnovom te zgrade Gradski muzej i Vukovar dobili novi izložbeni prostor za mnogobrojna djela iz zbirke Muzeja Vukovara u progonstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjetila je da je u oranžeriji u doba dok je dvorcu živjela grofovska obitelj Eltz bio zimski vrt u kojem su prezimljavale egzotične biljke. Neposredno prije Domovinskog rata tom su se zgradom koristili vukovarski dizači utega.

Prema riječima predsjednika Stručne skupine konzervatora za obnovu spomeničke baštine u Vukovaru koja djeluje pri Ministarstvu kulture Vlade Ukrajinčika, zgrada oranžerije među prvim je samostalnim dijelovima kompleksa dvorca "Eltz" čija je obnova završena.

Nakon večerašnjeg koncerta za glasovir i orkestar Hrvatskoga komornog orkestra i Mješovitog zbora Hrvatske radiotelevizije u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova, kako je najavljeno, drugu svijeću na adventskome vijencu u dvorcu "Eltz" zapalit će članovi Stručne skupine konzervatora za obnovu spomeničke baštine u Vukovaru.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara