U Saudijskoj Arabiji oteta djeca bivšeg obavještajca

U Saudijskoj Arabiji oteta djeca bivšeg obavještajca
Foto: Obitelj al-Jabri

VISOKI saudijski dužnosnik koji je godinama bio ključni posrednik britanskog MI6-a i drugih zapadnih špijunskih agencija u Saudijskoj Arabiji trenutno je u egzilu, a na meti države je i njegova obitelj, piše BBC.

Dr. Saad al-Jabri je prije tri godine završio u egzilu, a sad su, prema navodima njegovog najstarijeg sina Khalida, postali taoci. 

"Omar i Sarah oteti su u zoru 16. ožujka. 50 službenika stiglo je s 20 automobila i oteti su iz kreveta", kaže njihov brat Khalid al-Jabri. 

Ne znaju jesu li živi

Nakon otmice je pretražena obiteljska kuća u Rijadu, uklonjene su memorijske kartice s nadzorne kamere, a brat i sestra su trenutno u pritvoru. 

"Ne znamo jesu li živi ili mrtvi", rekao je Khalid, koji je trenutno u Kanadi i s ocem živi u egzilu. 

Vjeruje da ih drže kao žeton za pregovaranje kako bi natjerali oca da se vrati u Saudijsku Arabiju.

Saudijske vlasti nisu odgovorile na upite BBC-ja u vezi s navodima obitelji dr. Saada al-Jabrija. 

Tko je Saad al-Jabri?

Godinama je bio desna ruka princa Mohammeda bin Nayefa te je bio spona u odnosima Saudijske Arabije i obavještajnih agencija u SAD-u, Velikoj Britaniji, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu. 

2010. godine je prema navodima jednog obavještajnog službenika "pomogao spasiti stotine života".

Naime, jemenska frakcija Al-Kaide prokrijumčarila je snažnu bombu na teretni avion koji je letio za Chicago, ali je saudijska obavještajna služba imala doušnika.

Britanska antiteroristička policija potom je bombu pronašla i uklonila je. 

Dr. al-Jabri doktorirao je umjetnu inteligenciju na Sveučilištu u Edinburghu i popeo se prilično visoko u hijerarhiji države. 

Ali se nakon smrti kralja Abdullaha i dolaskom Mohammeda Bin Salmana na tron sve promijenilo te je al-Jabri od 2017. u egzilu u Kanadi. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara