U Siriji počeo završni obračun s ISIS-om

U Siriji počeo završni obračun s ISIS-om
Foto: EPA

SIRIJSKE demokratske snage (SDF), kojih glavninu čine kurdski borci, a bore se sa skupinom Islamskom državom (IS), počele su završni napad na posljednje uporište džihadista u Siriji, na istoku zemlje, rekao je njihov glasnogovornik.

"Nakon evakuacije tisuća civila i naših suboraca zarobljenih u Baghouzu, operacija čišćenja posljednjeg uporišta IS-a počela je večeras u 18 sati (17 sati po srednjoeuropskom vremenu)", rekao je Mustafa Bali na Twitteru.

SDF je uz pomoć međunarodne koalicije protiv IS-a koju predvode Sjedinjene Države u rujnu počeo ofenzivu na ostatak džihadista. Prije više od dva tjedna morao je prekinuti operacije optuživši IS da se koristi civilima kao "živim štitom".

Četvorni kilometar

Taj džep na kojemu se još drže džihadisti sveden je na četvorni kilometar u blizini Baghouza. Sirijske demokratske snage (SDF) posljednjih se nekoliko tjedana pripremaju za zauzimanje tog sela na granici s Irakom, no operacija je zaustavljena radi evakuacije civila.

UN je objavio da je najmanje 84 ljudi, većinom djece, umrlo od prosinca prošle godine na putu prema logoru na sjeveroistoku Sirije gdje su smještene tisuće ljudi s područja koja su bila pod kontrolom IS-a.

Ta džihadistička skupina (Islamska država Iraka i Levanta) počela je svoj pohod 2014. kada su proglasili kalifat nad područjem Iraka i Sirije. No ta je organizacija polako, ali sigurno izgubila svoje uporište gubitkom sirijske Raqqe i iračkog Mosula koji su pali u ruke saveznika 2017.

Trump je u četvrtak rekao kako su snage SDF-a osvojile 100 posto teritorija koji je bio u rukama militanata, što proturječi izjavi zapovjednika te koalicije koji je kazao da će za to trebati još tjedan dana. 

"Osvojili smo ga. Znate, uvijek čujete da je osvojeno 90, 92 posto kalifata u Siriji. Sada je to 100 posto, 100 posto kalifata", kazao je Trump.

Međutim, zapovjednik SDF-a Mazloum Kobani u videoporuci je poručio kako će "potpunu pobjedu" nad Islamskom državom proglasiti za oko tjedan dan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara