U Siriji u ožujku najmanji broj poginulih od 2011.

U Siriji u ožujku najmanji broj poginulih od 2011.
Foto: EPA

U RATU u Siriji u ožujku je poginulo 103 civila, najmanje u jednom mjesecu od početka sukoba 2011., priopćio je u srijedu Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Prema SOHR-u 51 osoba je stradala u bombardiranjima i zračnim napadima sirijskog režima, dok su ostale žrtve ubijene u eksplozijama mina ili su bile žrtve ubojstva.

U veljači je u Siriji poginulo 275 civila, dok je u punom jeku trajala ofenziva Damaska uz podršku Moskve na posljednje veliko džihadističko i pobunjeničko uporište.

U ratu u Siriji je u devet godina poginulo više od 380.000 ljudi.

Najsmrtonosniji mjesec tog sukoba je bio srpanj 2016. kada je 1590 civila smrtno stradalo u sukobima pobunjenika i snaga režima u pokrajini Alepu, na sjeveru zemlje.

Posljednja ofenziva na pokrajinu Idlib, na sjeverozapadu Sirije, prekinuta je početkom ožujka nakon što je na snagu stupilo primirje koje su dogovorile Rusija, saveznica režima, i Turska koja podržava neke pobunjeničke skupine.

Tom operacijom je raseljeno gotovo milijun osoba između prosinca i ožujka, a većina se sklonila u prenapučene logore ili je ostala na poljima kod turske granice.

Nekoliko humanitarnih organizacija upozorava na njihovu sudbinu dok se novi koronavirus širi zemljom, u kojoj su vlasti do sada prijavile deset slučajeva, od kojih je dvoje oboljelih umrlo.

UN je nedavno pozvao na opće primirje kako bi se posvetilo borbi protiv epidemije, dok su aktivisti upozorili na sanitarnu katastrofu u slučaju širenja virusa na prenapučene izbjegličke logore i na zatvore.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara