U Skopju se za stan mora gladovati dva desetljeća, dok u Zagrebu "tek" 13 godina

U Skopju se za stan mora gladovati dva desetljeća, dok u Zagrebu "tek" 13 godina

ZA VLASNIŠTVO nad osrednjim stanom od pedesetak metara četvornih cijelu prosječnu zaradu ostvarenu u periodu od 20 godina moraju izdvojiti građani makedonske prijestolnice Skopje. Stanovnici drugih glavnih gradova država koje su proizašle iz socijalističke Jugoslavije su u neznatno boljoj poziciji, javlja srpska novinska agencija BETA.

Stanovnike Skopja slijede Crnogorci iz Podgorice koji moraju na poslu rintati otprilike 16 godina za istu kvadraturu. Beograđanima treba godina manje, Sarajlije do stana "dolaze" za 14 godina, Zagrepčani za 13, dok je stanovnicima Ljubljane "dovoljno" raditi nešto manje od 12 godina.

Ovakva stambena perspektiva temelji se na prosječnim primanjima i prosječnim cijenama stanova, koje se primjerice u Beogradu kreću oko 1500 eura za metar četvorni, mada u elitnim gradskim naseljima dosežu i 4000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S prosječnom srpanjskom plaćom od 430 eura, građanin Srbije bi za stan od 50 metara četvornih čiji se konačni iznos vrti oko 75 tisuća eura bez podizanja kredita morao davati cijeli mjesečni dohodak narednih 14 godina i sedam mjeseci.

Ovakva računica napominjemo podrazumijeva isposnički život koji u svakom slučaju ne uključuje struju, plin, auto, vodu, pa čak ni kruh naš svagdašnji, a pitanje je koliko godina života prosječni stanovnik balkanskih prostora mora zaista preživjeti da bi došao do krova nad glavom.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara