KORONAVIRUS U SLOVENIJI

U Sloveniji je romska zajednica posebno ugrožena koronavirusom

U Sloveniji je romska zajednica posebno ugrožena koronavirusom
Foto: EPA-EFE

ROMSKA zajednica koja u Sloveniji broji preko deset tisuća posebno je ugrožena u epidemiji koronavirusa jer su mnoga naselja u kojima Romi žive "nelegalizirana" i bez komunalne infrastrukture, uključujući tekuću vodu.

"Sad se pripadnici romske zajednice većinom zadržavaju u naseljima, gdje nemaju odgovarajućih uvjeta za život ni pitke vode", kazao je za ljubljansko Delo od subote Darko Rudaš, istaknuti aktivist za prava Roma i njihov predstavnik.U romskim naseljima u Prekmurju, sjeveroistočnom dijelu Slovenije, živi najveći dio romske populacije, njih nešto više od 7 tisuća.
Kako bi se izbjeglo izbijanje epidemije u romskim naseljima bez pitke vode, Nacionalni institut za javno zdravlje preporučio je vlastima da se u njima postave cisterne s vodom.

 U sredinama gdje žive većinom su socijalno izolirani, nezaposleni i ekonomski najugroženiji, unatoč socijalnim potporama.
Skoro trećina slovenskih Roma živi u pokrajinama Dolenjska i Bela Krajina, koje je epidemija koronavirusa, uz središnji dio države oko Ljubljane, pogodila najviše.
Riječ je o 25 romskih naselja, a onih legaliziranih i s komunalnim priključcima je samo desetak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara