U Sloveniji održano zadnje sučeljavanje pred izbore, svađali se oko Hrvatske

U Sloveniji održano zadnje sučeljavanje pred izbore, svađali se oko Hrvatske
Screenshot: YouTube

SLOVENSKI premijer na odlasku Miro Cerar rekao je u zadnjem predizbornom sučeljavanju lidera stranaka koje nastupaju na nedjeljnim parlamentarnim izborima kako očekuje da će i nova vlada inzistirati na tome da Hrvatsku treba tužiti jer ne priznaje arbitražnu presudu, dodavši kako Slovenija u tome ima potporu više članica Europske unije.

"Nastavljamo inzistirati na implementaciji arbitražne presude pravnim putem i pripremamo se na tužbu na sudu EU-a u Luksemburgu i u tome neće biti popuštanja", kazao je Cerar prilikom predizbornog sučeljavanja lidera najvećih stranaka u petak na komercijalnom televizijskom kanalu POP-TV.

Cerar je time reagirao na navode čelnika Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše i demokršćanske Nove Slovenije (NSI) Mateja Tonina koji su relativizirali njegovo inzistiranje na arbitražnoj presudi za koju kažu da nije najpovoljnija za Sloveniju i da je Cerarova vlada od Hrvatske u tom slučaju doživjela poraz i da je bila "izolirana" u Europi, rekavši da Njemačka, Francuska, države Beneluksa i neke druge podržavaju slovensko stajalište kako je arbitražna presuda konačna i da je treba primijeniti jer se radi o principu poštovanja vladavine prava.

Cerarovo stajalište podržali su i predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karl Erjavec te čelnik Socijalnih demokrata (SD) Dejan Židan, Cerarovi partneri u aktualnoj vladi.

Erjavec koji je u sadašnjoj vladi i ministar vanjskih poslova kazao je uz to da se pokazalo kako Hrvatska ne poštuje svoje međunarodne obveze, te da još dugo neće biti spremna za ulazak u Schengenski prostor, a Židan da je za neimplementaciju arbitražne presude odgovorna i Europska komisija na čelu s Junckerom u kojoj je prevelik utjecaj političkih stranaka koje pripadaju Europskoj pučkoj stranci (EPP) na koju je hrvatska vlada imala veći lobistički utjecaj.

Janša: Arbitražna presuda nije ispunila očekivanja Slovenije

Janša je u televizijskoj raspravi nekoliko sati prije izborne šutnje koja će trajati sve do zatvaranja birališta u nedjelju u 19 sati kazao da arbitražna presuda nije ispunila očekivanja Slovenije i da je arbitražna presuda za Hrvatsku sporna u prvom redu zbog načina kako je do nje došlo, ali i zbog neriješenog graničnog pitanja koje ima sa Srbijom i BiH.

Hrvatska će biti spremna pristati na arbitražno rješenje sa Slovenijom nakon što riješi granične probleme s tim dvjema državama, gdje je u prednosti nakon donošenja strategije Europske komisije za zapadni Balkan prema kojoj granična pitanja treba riješiti bilateralno i prije ulaska u EU, ocijenio je Janša.

Tonin, potencijalni koalicijski saveznik Janše, ako stranke desnog centra osvoje većinu, kazao je da se i u primjeru arbitražnog spora s Hrvatskom pokazalo da je Slovenija pod Cerarovom vladom "ostala bez saveznika" iako je u tom pitanju načelno "na pravoj strani", te da ju je hrvatska diplomacija vještim lobiranjem "pobijedila".

Predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Dejan Židan je za to što arbitražna presuda još nije implementirana naveo i "prevrtljiva" stajališta predsjednika Europske komisije, ali i prevelik utjecaj europske desnice u Komisiji i Europskom parlamentu.

Odnosi s Hrvatskom ipak nisu bili glavna tema kampanje

Odnosi s Hrvatskom i vanjska politika općenito nisu bili u središtu jednomjesečne kampanje uoči slovenskih parlamentarnih izbora, koja je bila koncentrirana uglavnom na domaća i europska pitanja te "govor mržnje", a u završnom sučeljavanju na POP-TV-u Hrvatska je spomenuta i u kontekstu potencijalne nove migracijske krize.

Većina lidera stranaka koje se natječu za 90 mjesta u slovenskom parlamentu optužila je Janšu, kojemu ankete daju najviše izgleda za dobivanje relativne većine, za "kampanju zastrašivanja" oko mogućeg novog migrantskog vala, navodeći da nepotrebno dramatizira situaciju preko sebi bliskih medija, pri čemu stranke ljevice uglavnom isključuju mogućnost da se s njime vežu u neku koaliciju čak i u slučaju da dobije mandat za sastavljanje nove vlade.

Među najoštrijima je bio Židan, koji je za Janšu i njegovu stranku kazao da u Sloveniju unose iracionalan strah od migranata i izbjeglica preko "medijskog imperija" koji financiraju poduzetnici bliski mađarskom premijeru Orbanu, dok ga je Cerar optužio za širenje "govora mržnje" i netolerantnost, te kazao da situacija s migrantskim tokom nije dramatična i da je njegova vlada na adekvatan način zaštitila schengensku granicu.

Janša je kazao da opasnost novih migracija predstavlja jednu od glavnih tema rasprava u Europi te da se u Sloveniji taj problem podcjenjuje. "Ako ja budem predsjednik vlade, granica s Hrvatskom bit će za nezakonite migrante hermetički zatvorena", rekao je.

Janša nahvalio Mađarsku

Na pitanje o svojim vezama s mađarskim premijerom i njegovim stajalištima o migrantima, Janša je odgovorio da je on u Mađarskoj riješio pitanje sigurnosti, te da je Budimpešta sigurnija od gradova u Francuskoj, Belgiji i Velikoj Britaniji, gdje postoje "no-go zone" u koje zbog opasnosti i kriminala ne može niti policija. U Budimpešti na ulicama nećete vidjeti policajce s automatskim puškama kao u Parizu ili Bruxellesu nego turiste koji mirno razgledavaju grad, kazao je Janša.

Tonin je podržao Janšu u stajalištu da je migracijski problem potrebno riješiti u zemljama iz kojih izbjeglice i migranti dolaze i ojačati vanjske granice EU-a, ali u međuvremenu inzistirati i na jačanju prisutnosti vojske i policije na zelenoj granici prema Hrvatskoj, kao vanjskoj granici Schengena, kako bi se nezakonitim migrantima uputila "jasna poruka" da je Slovenija za njih zatvorena.

Predsjednik Ljevice (L) Luka Mesec kazao je naprotiv da Slovenija treba smanjiti troškove za vojsku i policiju, ali i što prije ukloniti bodljikavu žicu s granice s Hrvatskom, te da se pogrešno govori o migrantima koji su prema njegovim riječima "izbjeglice" i tako ih treba tretirati.

Mesec je i dosadašnju lijevu koaliciju premijera Cerara i stranke u njoj optužio da se unatoč deklarativnom izražavanju humanitarnosti prema izbjeglicama prema njima odnosila represivno, jednako kao i desnica, te da predstavlja samo drugi pol europskog i globalnog "neoliberalizma" kojemu se njegova stranka suprotstavlja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara