U Sloveniji potvrđen prvi slučaj ptičje gripe

LABUD u okolici Maribora nosio je virus ptičje gripe H5, potvrdila je Veterinarska uprava Slovenije. Ovo je prvi slučaj pojave ptičje gripe u Sloveniji.

Dva mrtva labuda pronađena su u četvrtak pokraj Drave na Kobelerjevom zaljevu pokraj Maribora, a kod drugog labuda su nalazi bili negativni, javio je slovenski 24ur.

"Analiza kloakalnog brisa jednog od dvaju uginulih labudova koji su u četvrtak ujutro pronađeni u Koblerovu zaljevu na rijeci Dravi blizu Maribora pokazala je sinoć prisutnost virusa ptičje gripe HP, pa će uzorci tkiva obaju labudova biti poslani na dodatne testove u britanski laboratorij Weybridge." - kazala je direktorica VURS-a Vida Čadonič Špelič.

VURS je odmah odredio pojas od tri kilometra oko mjesta na kojemu su nađeni uginuli labudovi i u tom pojasu vrijedi stroga zabrana prodaje žive peradi te mesa i prerađevina. 


Kobelerjev zaljev pokraj Maribora

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Određen je i 10-kilometarski zaštitni pojas oko istog mjesta. Proizvođačima peradi u cijeloj Sloveniji preporučeno je držanje životinja u zatvorenim prostorima, kako ne bi došle u eventualni kontakt s oboljelim divljim pticama. Slovenski veterinari također preporučuju izletnicima u blizini mjesta gdje su otkriveni zaraženi labudovi da ne uznemiravaju ptice niti s njima dolaze u bliži kontakt.

Kako javljaju slovenski mediji, Slovenija je o prvom slučaju ptičje gripe već obavijestila Europsku komisiju, te zajamčila da će poduzeti iste mjere zaštite koje su poduzete prilikom otkrivanja te bolesti u Grčkoj kao prvoj državi Eurospke unije u kojoj se je bolest pojavila.

Već se izvode mjere kao da je virus ptičje gripe opasnijeg tipa

Slovenija već izvodi zaštitne mjere predviđene za pojavu opasnijeg soja virusa ptičje gripe H5N1 iako će eventualna prisutnost tog virusa moći biti potvrđena tek nakon što budu poznati dodatni rezultati testiranja zaraženog uzorka labuda koji je u četvrtak ujutro pronađen na Dravi blizu Maribora, rekla je u razgovoru za Slovensku televiziju u nedjelju navečer Vida Čadonič Špelič, direktorica Veterinarske uprave (VURS).

Iako je veterinarska uprava već u subotu navečer bila obaviještena o tome da je u uginulom labudu pronađen virus pričje gripe H5, prema pojašnjenju Čadonič Špelič javnost nije bila obaviještena o tome do danas kako se ne bi izazivala nepotrebna panika. U tom trenutku naime nije bilo točno poznato gdje je labud pronađen. Uzorci tkiva uginulog labuda u ponedjeljak će posebnom poštom biti poslani u Weybridge u Velikoj Britaniji gdje se nalazi europski referalni laboratorij za ptičju gripu, a rezultat ispitivanja bit će poznat u roku od tjedan dana, pojasnila je Čadonič Špelič.

Index.hr/Hina/24ur
Foto: 24ur

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara