U Sloveniji samo jedan novi slučaj, kreće podjela turističkih bonova od 200 eura

U Sloveniji samo jedan novi slučaj, kreće podjela turističkih bonova od 200 eura
Foto: EPA

U SLOVENIJI je u zadnja 24 sata potvrđena jedna nova zaraza koronavirusom, a nije zabilježen nijedan novi smrtni slučaj, objavila je u utorak slovenska vlada koja sada zbog dobre epidemiološke situacije nekim mjerama nastoji potaknuti otvaranje turizma.

U bolnicama su trenutno 24 pacijenta s covidom-19, od čega pet na odjelima intenzivne njege, a broj hospitaliziranih i dalje je u padu.

Od početka epidemije zabilježeno je ukupno 1467 slučajeva zaraze, pretežno u središnjem dijelu države, od čega je najviše infekcija bilo na području ljubljanske regije (417), a nakon toga oko Celja (307).

Slovenija pokušava spasiti turizam

Nakon što je početkom tjedna došlo do ponovnog otvaranja škola i svih trgovina, najveća pažnja zbog dobre epidemiološke situacije u Sloveniji posvećuje se mogućem spašavanju dijela turističke sezone.

Znatnija relaksacija režima na granici za sada temeljem bilateralnog dogovora vrijedi s Hrvatskom, a vode se razgovori i s vladama drugih susjednih zemalja.

No vodeći predstavnici slovenskih turističkih tvrtki upozorili su u utorak da toj djelatnosti prijeti propast ako vlada ne produži mjeru subvencioniranja plaća radnika na "čekanju" u toj djelatnosti s obzirom na to da su rezervacije gostiju trenutno "na nuli".

Ako se ta mjera produži za samo jedan mjesec, a ne do kraja godine, kako je danas predložila vlada, u slovenskom turizmu bit će izgubljeno 20.000 radnih mjesta, odnosno skoro trećina, a hoteli i drugi turistički kapaciteti bit će u sredini ove ljetne sezone nelikvidni, upozorili su u Ljubljani na konferenciji za novinare vodeći ljudi hotelskih i drugih turističkih tvrtki.

Razmatraju uvođenje turističkih bonova

Navode da su vaučeri, odnosno tzv. turistički bonovi u visini 200 eura koje vlada trećim paketom pomoći zbog posljedica epidemije namjerava podijeliti svim punoljetnim državljanima, samo "kratkoročna", a ne sistemska mjera, te da postoji opasnost od velikog gubitka radnih mjesta, a kasnije i rasprodaje slovenskih turističkih objekata po niskim cijenama.

Kako dodaju, zakonskim prijedlogom po kojemu bi mjera pomoći turizmu vrijedila još samo mjesec dana vrlo su razočarani i smatraju ga "neprihvatljivim" s obzirom na to da se obećavalo da će se subvencioniranje turizma koji je u epidemiji doživio najviše štete nastaviti sve do kraja ove godine.

Uz to predstavnici slovenske turističke industrije upozorili su da su granice s Italijom, Austrijom i Mađarskom za uobičajene turističke prijelaze još uvijek zatvorene, da u normalnim sezonama 75 posto noćenja u Sloveniji ostvaruju stranci, te da 60 posto stranih turista dolazi upravo iz Austrije, Italije i Njemačke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara