U Španjolskoj kampanja počela devet dana prije izbora

U Španjolskoj kampanja počela devet dana prije izbora
Foto: EPA

ŠPANJOLSKE političke stranke danas su počele ekspresnu predizbornu kampanju, samo devet dana uoči prijevremenih parlamentarnih izbora sazvanih jer nakon izbora u travnju niti jedna stranka nije mogla sastaviti vladu.

Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) premijera Pedra Sancheza dobila je tada najaviše glasova i time 123 od 350 zastupnika u parlamentu, no daleko od potrebnih 176 za samostalno sastavljanje vlade.

Nakon toga nije dobila podršku ostalih stranaka za formiranje manjinske vlade, a također su propali pregovori oko koalicije s manjom lijevom strankom Unidas Podemos. Tri stranke s desnice nisu imale dovoljno zastupnika za sastavljanje alternativne vlade.

Četvrti izbori u posljednje četiri godine

Španjolci će stoga 10. studenog izaći na četvrte parlamentarne izbore u posljednje četiri godine, što pokazuje fragmentiranost u društvu, a time i u parlamentu.

Ankete ukazuju na novu političku blokadu, odnosno situaciju u kojoj ponovno nitko neće moći sam sastaviti vladu. Štoviše, čini se da ni lijevi ni desni blok neće osvojiti potrebnih 176 mjesta.

Lideri lijevog centra PSOE-a i Narodne stranke desnog centra, stranaka koje se na vlasti izmjenjuju gotovo 40 godina, međusobno se optužuju za blokadu. Istovremeno, tri novije stranke - lijevi Unidas Podemos, centristički Građani i desni Vox, koje su 2015. narušile tradicionalno dvostranačje - pozivaju birače na novi udarac starim strankama.

Premijer Sanchez počeo je kampanju u Sevilli, glavnom gradu južne pokrajine Andaluzije, tradicionalnom uporištu socijalista. "Sada, da" naziv je kampanje kojem poziva stanovnike, umorne od tolikih izbora, da izađu i daju mu glas kako bi se prekinula blokada.

35 posto ljudi ne zna za koga bi glasalo

Četiri ankete objavljene u ponedjeljak i utorak pokazale su da oko 35 posto Španjolaca još uvijek ne zna kome dati glas. Neki bi mogli odlučiti u posljednji trenutak.

"Predlažemo vam da glasate još snažnije, još jasnije te još predanije za jedinu stranku koja može jamčiti formiranje vlade u našoj zemlji, a to je PSOE", istaknuo je Sanchez, vođa socijalista.

Tradicionalni rival Narodna stranka doživjela je u travnju težak poraz, no ankete pokazuju kako bi mogla osjetno porasti sa sadašnjih 66 zastupnika. Njen vođa Pablo Casado istaknuo je kako je Sanchez "uzeo za zarobljenika španjolsko društvo te treba odstupiti ako doživi novi neuspjeh".

Casado je počeo kampanju pod nazivom "Za sve što nas ujedinjuje", čime je zauzeo oštar stav prema regionalnoj vladi Katalonije koja inzistira na odcjepljenju od Španjolske.

"Torra (katalonski premijer, op.a) ne može niti minute više ostati na svojoj funkciji nakon nasilja na ulicama Barcelone", rekao je Casado.

Napetosti u Kataloniji, autonomnoj pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku, snažno utječu na preferencije birača, pokazale su posljednje ankete.

Desna stranka Vox, koja je u travnju prvi put ušla u španjolski parlament dobivši 24 zastupnika, sada bi mogla postati treća najveća stranka u Španjolskoj, pokazale su tri ankete objavljene u ponedjeljak.

Vođa Voxa Santiago Abascal počeo je kampanju u Kataloniji gdje je poručio kako se o "jedinstvu Španjolske ne pregovara" te da će naložiti uhićenje Quima Torre, bude li izabran za predsjednika vlade. Torra je nedavno najavio novi referendum o nezavisnosti, unatoč zabrani suda, do kraja svog mandata u prosincu 2021. godine.

Borba za treće mjesto

Na treće mjesto pretendiraju lijevi Unidas Podemos i stranka centra Građani, čija je popularnost također u blagom padu, pokazale su tri ankete.

Unidas Podemos, stvoren prije pet godina na ogorčenju građana gospodarskom krizom i korupcijom, sada pokušava mobilizirati ljevicu plašeći birače rastom popularnosti Voxa prikazujući u predizbornom spotu Francisca Franca i Adolfa Hitlera. U predizbornom letku pak poziva birače da izađu jer stranke "koje su uvijek zapovijedale Španjolskoj žele da se umorimo".

Građani, koji su sada s 57 zastupnika treća stranka, pokušavaju animirati građane porukom "Španjolska u pokretu" nudeći "veliki nacionalni sporazum" za izlazak iz političke blokade u kojoj se nalazi Španjolska, zemlja nenavikla na koalicije na nacionalnoj razini. Građani se također žestoko protive neovisnosti Katalonije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara