U Španjolskoj preko 40 stupnjeva, zemlju pustoše šumski požari
TRI ŠUMSKA požara uništila su 1600 hektara borovine i niskog raslinja na istoku Španjolske od srijede, dok je toplinski val temperature pogurao na rekordne razine, rekli su regionalni vatrogasci.
Stotine vatrogasaca bile su na terenu boreći se s požarima sa 120 kamiona i 19 kanadera blizu gradova Baldomar, Corbera d'Ebre i Castellar Ribera, rekao je katalonski vatrogasni odjel.
Najviše napora usmjereno je na Baldomar, gdje je požar zaprijetio 20.000 hektara šuma i poljoprivrednih zemljišta. Neke izolirane kuće su evakuirane, kao i dječji centar s 54 maloljetne osobe.
Nema ozlijeđenih
Nije bilo izvješća o smrtnim slučajevima ili ozljedama.
Veliki dijelovi zemlje suočavaju se s ekstremnim rizikom od šumskih požara, rekla je državna meteorološka agencija AEMET.
Do 5. lipnja područje spaljeno u Španjolskoj bilo je 34 posto manje nego u istom periodu 2021. godine i najmanje od 2018. godine. Međutim, prošli tjedan je kombinacija vrućeg vremena, vjetrova i oluja uzrokovala požare diljem zemlje.
Žestoke temperature pogodile su Španjolsku kasno prošli tjedan, u najranijem toplinskom udaru od 1981. godine, s temperaturama preko 40 stupnjeva Celzijevih u mnogim dijelovima zemlje. Noćne temperature su također neobično visoke, između 20 i 25 stupnjeva Celzijevih.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Stiže fiskalizacija 2.0: Poduzetnici paničare zbog e-računa, evo što trebate znati
Pronašli smo igru koju će djeca stvarno koristiti i nešto naučiti uz nju
Ovaj mobitel ima sve. Ogroman ekran odličan je za filmove i serije
Znate li za trik s maslacem? Možda zato kolači ne ispadaju kako bi trebali
Najteže je naći poklon za one koji su nam najdraži. Imamo ideje koje će voljeti
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Stiže fiskalizacija 2.0: Poduzetnici paničare zbog e-računa, evo što trebate znati
Pronašli smo igru koju će djeca stvarno koristiti i nešto naučiti uz nju
Ovaj mobitel ima sve. Ogroman ekran odličan je za filmove i serije
Znate li za trik s maslacem? Možda zato kolači ne ispadaju kako bi trebali