U Španjolskoj raste broj novooboljelih od koronavirusa, gužve na cestama prema moru

U Španjolskoj raste broj novooboljelih od koronavirusa, gužve na cestama prema moru
Foto: EPA

U ŠPANJOLSKOJ nastavlja rasti broj oboljelih od koronavirusa nakon što je prije dva tjedna ukinuto izvanredno stanje, a 47 milijuna stanovnika slobodno se kreće zemljom.

Trenutno je više od 70 žarišta virusa u različitim dijelovima, a vlada poziva građane na odgovorno ponašanje.

"Ponašajte se odgovorno. Virus je pod kontrolom, ali je i dalje među nama", rekao je u petak ministar zdravstva Salvador Illa u javnom obraćanju.

U posljednja 24 sata potvrđeno je 174 zaraženih pa je u posljednjih tjedan dana broj novooboljelih skočio na 2028.

Diljem Španjolske, gdje se temperature kreću oko 38 stupnjeva, zabilježeno je više masovnih okupljanja i proslava na otvorenom prostoru, napose među mladima, što dodatno pogoduje širenju virusa. U Madridu je u petak oboljelo 50 osoba, a u Kataloniji 42.

Gužve na cestama prema moru

Od početka krize zarazilo se ukupno 250.545 stanovnika, čime je Španjolska jedna od najpogođenijih zemalja.

Vlada je 21. lipnja ukinula izvanredno stanje tijekom kojeg su stanovnici gotovo 100 dana bili zatvoreni u stanovima i kućama. Nošenje maski je i dalje obavezno u cijeloj Španjolskoj.

U petak su na izlazu iz Madrida zabilježene prve veće prometne gužve prema moru. Španjolski kralj i kraljica boravili su u južnom turističkom gradiću Benidormu promovirajući turizam. Lokalni poduzetnici požalili su se na prazne hotele i plaže napominjući kako ih čeka neizvjesna turistička sezona.

Premda su granice otvorene, a od srijede je pojačan zračni promet, nije zabilježen osjetniji dolazak gostiju iz inozemstva.

U Europi je najviše osoba preminulo u Ujedinjenom Kraljevstvu (43.995), a slijede Italija (34.818), Francuska (29.875)  i Španjolska s 28.385 mrtvih.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara