U spisu britanskog državnog arhiva pronađen heroin star 80 godina

Foto: Ilustracija

ZATVOREN paketić heroina otkriven je unutar dokumenta u britanskom Državnom arhivu, javlja BBC.

Prvoklasni čisti heroin bio je arhiviran zajedno sa sudskim dokumentom iz britanskog konzulata u Kairu, a dokument datira iz davne 1928. godine.

Prah je, nakon što ga je otkrio civil koji je tražio da pregleda dotični dokument, poslan na analizu kojom je utvrđeno da se radi o heroinu. Droga je zatim predana policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U malom paketiću nalazilo se jedva gram heroina koji je bio raspodijeljen u 19 manjih paketića, a nakon njegova pronalaska zamijenjen je fotografijom droge, dok je dokument vraćen u javni arhiv.

Jeff James, ravnatelj Državnog arhiva, rekao je da ovaj pronalazak upućuje kako bi unutar ogromnog fundusa arhiva mogle biti otkrivene još neke misterije.

Dodao je kako se s vremena na vrijeme unutar nekog od 11 milijuna arhiviranih dokumenata neočekivano pronađe neobičan i povremeno i vrijedan predmet, no takvi su pronalasci izuzetno rijetki.

U britanskom državnom arhivu javnosti su izloženi spisi stari i do tisuću godina. Uz uobičajene važne povijesne dokumente poput onih od MI5, istraživači su pronašli neobične predmete poput mumificiranog štakora i crvene pidžame.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara