U Split stiže mrtvo tijelo Leopolda Mandića, očekuje se 30 tisuća vjernika

U Split stiže mrtvo tijelo Leopolda Mandića, očekuje se 30 tisuća vjernika

Foto: FaH

U SPLIT u nedjelju dolazi mrtvo tijelo katoličkog sveca Leopolda Mandića. Očekuje se 30 tisuća hodočasnika, a zbog cijele ceremonije za promet će biti zatvorene ulice kralja Zvonimira i Pojišanska od centra grada pa do svetišta Pojišan, gdje će tijelo biti izloženo. Dogradonačelnica Splita Jelena Hrgović kazala je kako je ovo poseban trenutak za Split i Splićane.

"Kad u grad dolazi poseban gost, potrebno je napraviti posebnu dobrodošlicu. U Grad Split dolazi netko vrlo poseban, i kao gost i kao prijatelj. Dolazak relikvija svetog Leopolda Mandića nije samo dolazak, već i hodočašće. Ovo je velika čast za grad i njegove stanovnike da imaju iznimnu priliku da se susretnu na jedan poseban način s nekim tko otvara priliku za drugačije promišljanje života. Split će na jedan trenutak biti središte svijeta", konstatirala je Jelena Hrgović.


 
Bit će dovoljan broj svećenika za sve koji se žele ispovjediti

Pozvala je sugrađane da poštuju prometnu regulaciju i da "na dostojanstven način isprate ovu priču ili se priključe ako žele."

"Vjerujem da je i vama drago i da ste svjesni koliki značaj ovaj događaj ima za grad", obratila se okupljenim novinarima.

Fra Žarko Lučić kazao je kako su osigurali dovoljan broj svećenika za ispovijed.

"Već oko 18 sati bit će mogućnost ispovjedi. Bit će nekoliko svećenika koji će ispovijedati do 19 sati, a nakon svete mise bit će mogućnost ispovijedi nakon što vide tijelo svetog Leopolda ispred crkve na nogometnim terenima. Važno je da svi koji dolaze naprave ispit savjesti jer znamo da je sveti Leopold svetac pomirenja i da samo onaj koji zaista ljubi i poštuje Boga i promišlja o sebi i životu, shvatit će da uvijek postoji nešto za što se treba pokajati", kazao je fra Lučić.

"Pozivamo vjernike da se ne obaziru na zlobne komentare"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i to što sveti Leopold Mandić u Split dolazi iz rodnog Herceg Novog i Crne Gore.

"On je svetac pomirenja. Jedan od pionira ekumenizma. Znamo što se događalo u ratu. Budući da se njegov crnogorski narod pokajao za sve ono što su učinili, svetac dolazi da im donese božje oproštenje i osnaži veze hrvatskog i crnogorskog naroda", zaključio je. 

Novinara Hine zanimalo je kako fratri komentiraju kritičke komentare dijela medija iz vremena kada je mrtvo tijelo sveca zadnji put bilo u Hrvatskoj.

"Uvijek će se naći komentatora. Što god da vi učinite, uvijek će komentirati. Na poseban način ti zlobni komentari upućeni su crkvi i događajima vezanim za crkvu. I sam kao vjernik, pozivam i ostale vjernike da se ne obaziru na takve komentare. Uvijek blizina sveca, gdje je Bog prisutan, javlja se i glas zloga", odgovorio je fra Lučić. 

Turneja po Hrvatskoj: Osim u Splitu, relikviju će vjernici moći vidjeti u Dubrovniku, Zadru i Rijeci

Relikvija tijela svetog Leopolda Mandića u četvrtak će krenuti iz Padove. Prva stanica je Zadar, grad u kojem je Leopold bio poglavar nekadašnjeg kapucinskog samostana. Relikvija potom odlazi u njegov rodni grad Herceg Novi, nakon toga slijedi Dubrovnik pa Split.

"U blizini je Zakučac iz kojeg su porijeklom roditelji svetog Leopolda, Petar Mandić i Dragica Carević, a prema nekim zapisima, kao mladi redovnik kratko je bio u posjetu kapucinskom samostanu u Splitu. Nakon Splita, relikvija odlazi u Rijeku, grad u kojem je sveti Leopold boravio nekoliko mjeseci kao ispovjednik. Potom se vraća u matični samostan u Padovi", kazao je fra Miljenko Vrabec. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara