U splitskom HNK-u premijerno izvedena drama "Liliom" Ferenca Molnara

Na sceni splitskoga Hrvatskog narodnog kazališta večeras je premijerno izvedeno najizvođenije djelo madžarskog književnika Ferenca Molnara melodrama "Liliom" u režiji Larrya Zappie.

U ulozi Lilioma, svojoj prvoj naslovnoj ulozi, okušao se najmlađi član ansambla Drame splitskog HNK Robert Kurbaša. Gošća iz Zagreba Leona Paraminski tumačila je lik njegove nesretne ljubavi Julie.

Priča je to o nasilniku, buntovniku, nježna srca, koji kod publike, ipak, izaziva sućut i istodobno je tjera na smijeh, plač, ali i ljutnju. Redatelj je na sceni pokušao vjerno prikazati Molnarov svijet ljudi iz predgrađa, vođenih nagonima i osjećajima, ali nemoćnih i nesposobnih u njihovu iskazivanju, jer su bezdušno usmjereni sami na sebe na egoizmu gradeći vlastite živote.

U tome su mu pomogli Andrijana Vicković (Marie), Nives Ivanković (gospođa Muskat), Milivoj Beader (policajac), Elvis Bošnjak (Fiscur), Jasna Malec (gospođa Hullunder), Josip Zovko (policajac), Ante Čedo Martinić (Wolf), Mirko Kraljev (Linzman), Ratko Glavina (doktor i sudac), Nenad Srdelić (stolar), te 16-godišnja debitantica Anita Buklijaš (anđeo, Louise).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iako je napisan prije gotovo stotinu godina, "Liliom" je na splitsku scenu stavljen u svevremenske okvire, čemu su prilagođeni i kostimi Danice Dedijer, kao i cjelokupni vizualni koncept koji potpisuju Dalibor Laginja i Deni Šesnić. Cijela predstava protkana je glazbom skladatelja Duška Rapoteca Ute. Song tekstopisca Roberta Pilepića na kraju predstave pjeva Robert Kurbaša.

"Liliom" je inače najizvođenije Molnarovo djelo, koje je dva puta 50-ih i filmski ekranizirano. U Hrvatskoj je prvi put izvedeno 1916. u varaždinskom Gradskom kazalištu, sedam godina nakon budimpeštanske praizvedbe. Zatim je izvedeno u Osijeku 1918. i Zagrebu 1925. Splitsko Narodno pozorište za Dalmaciju, kako se tada zvalo, izvelo ga je prvi i jedini put do sada, također, 1925.

Ferenc Molnar (1878. - 1952.) madžarski je romanopisac, novelist, feljtonist i dramatik čije je najpoznatije djelo "Junaci Pavlove ulice" prevedeno na mnoge jezike.

(Hina) dstr mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara