U Splitu održana tribina o padu Vukovara, pogledajte šefa splitskog HDZ-a

U Splitu održana tribina o padu Vukovara, pogledajte šefa splitskog HDZ-a
Screenshot: HRT, Facebook

UDRUGA Benedikt preksinoć je, osmu godinu, u Splitu organizirala manifestaciju "Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju" povodom obljetnice pada Vukovara i pokolja u Škabrnji.

Prilog o tome objavljen je na HRT-u 4, u sklopu jučerašnje splitske Županijske panorame. Riječ je o emisiji koja prati događanja u Dalmaciji.

Tako je, među ostalim stvarima, prikazan i prilog o toj manifestaciji vezanoj za Vukovar i Škabrnju.

U prilogu se vidi Petar Škorić, šef splitskog HDZ-a. U nekoliko sekundi koliko se vidi, Škorić nije pomaknuo glavu koja mu je u padajućem položaju, a oči su mu zatvorene.

Prije ili nakon što je ubio oko, jedan od vodećih HDZ-ovaca snimao je nastup klape. HDZ-ovcu se tako učinilo zgodnim i primjerenim da na manifestaciji o sjećanju na patnju Vukovara isprobava filtere.

Ovo je rezultat.

Gotovina ga nazvao budaletinom

Iako je godinama u vrhu splitskog HDZ-a, Škorić je široj javnosti poznat po događaju iz Knina 1995. godine. Njega je na čuvenoj snimci iz Knina 1995. godine Ante Gotovina nazvao budaletinom.

Naime, Petar Škorić jedan je od časnika HV-a koji su na čuvenoj snimci sastanka u Kninu osjetili gnjev zapovjednika Ante Gotovine. General je bio vrlo nezadovoljan jer je u Kninu vladao nered. Evo kako je opisao stanje.

"Jedan totalni kaos. Operacija izvedena uredno, na najvišoj razini u vojničkom smislu. A nakon toga kaos. Dica, opuštena, bez ikakve odgovornosti. Stvar zapovjednika nije da se poslije bitke brine kako će grad profunkcionirati. To je stvar pozadine, logistike, vojne policije, političke djelatnosti, zdravstvene struke...", nabrajao je Gotovina.

Brifing se snimao jer je tako zatražio ministar obrane Gojko Šušak, a snimka je iskorištena i u Haagu kako bi se pokazalo da je general Gotovina dan nakon oslobađanja Knina izribao kompletni zapovjedni kadar zbog neorganizacije i aljkavosti. Bilo ih je tamo podosta, no Gotovini se smrklo kada je vidio da u prostoriji gdje se održavao sastanak nema križa, kako je bilo naređeno. Cijenu je platio baš Škorić, u to doba savjetnik za informiranje u zbornom području i pomoćnik načelnika za političku djelatnost.

"Je li politička djelatnost odradila svoju zadaću? Nije. Gdje su vatrogasci, civilna zaštita? Jedan križ je ovdje teško naći. Škoriću, gdje je križ?" fiksirao se general Gotovina na novog šefa splitskog HDZ-a.

U dvorani je zavladao muk. Škorić je jedva nešto promrmljao.

"Nismo još našli, sada bi trebao doći", otprilike je glasio njegov odgovor koji je generala samo još više razgnjevio.

"Da si u Sinju stao pred crkvu i da se moliš, fratar bi ti dao deset križeva. Budaletine ste, nesposobni, a sposobni ste da se slikate, za to jeste sposobni. Jedan križ niste bili sposobni nać'. To je sramota", vikao je Gotovina.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara