Preminuo Ćićo Senjanović: "Prerano i nepravedno otišao je najduhovitiji čovjek kojeg sam poznavala"

Foto:  e-novine

JEDAN od najboljih satiričara, kolega novinar Đermano Ćićo Senjanović preminuo je sinoć u Splitu. Senjanoviću je sinoć pozlilo iza 20 sati. Hitna pomoć pokušala je reanimaciju, ali bez uspjeha.
 
Senjanović je rođen 1949. godine u Splitu i bio je pravi simbol toga grada. Posljednji novinarski zadatak bio je u Novom Listu gdje se umirovio početkom ove godine. No, najveći dio svoje karijere ostvario je u Slobodnoj Dalmaciji gdje je bio i urednik Pometa, a zatim i u Feral Tribuneu.
 
Senjanović se povukao iz "svoje" Slobodne Dalmacije iz prosvjeda zbog preseljenja redakcije iz Splita u Dugopolje. Ćićo je smatrao kako simboli grada Splita kako što su Sveti Duje, Hajduk i Slobodna Dalmacija moraju zauvijek ostati u tom gradu. Ćićo je autor nekoliko knjiga i to "Dorin dnevnik", roman "US&A", "Vidi, vidi", "Evo me u posteju".  
 
"Ne bi se odreka nekakvih svojih stavova, svoga jezika se ne bi odreka, a za sve drugo…", rekao je Ćićo u jednom od svojih intervjua. 
 
Duka: Split više nikada neće biti isti
 
"Jako mi je žao kada sam čuo za odlazak našeg kolege. Bio je blag i drag čovjek, a na peru oštar i žestok", rekao je o Ćiću Zdenko Duka šef HND-a. Duka kaže kako je Ćićo bio član HND-a, a surađivali su jedno vrijeme u Novom listu. Duka dodaje kako je Senjanović bio ne samo sjajan novinar nego i sjajan književnik te nas je podsjetio na "Dorin dnevnik" kojeg je Senjanović pisao godinama. 
 
"Bio je predvodnik književne i novinarske generacije u Splitu a taj grad definitivno neće biti isti bez njega", rekao je na kraju Duka.  
 
Đikić: Bio je čudesno talentiran
 
Novinar Ivica Đikić poznavao je Senjanovića još iz vremena Ferala, a suradnja se kasnije nastavila u Novom listu gdje je Đikić bio glavni urednik. 
 
"Ćićo je bio čovjek nevjerojatna talenta za pisanje, imao je taj čudesan dar", kaže Đikić dodajući kako je Ćićo imao svoj specifičan satirčni stil koji je bio vezan uz mediteransko podneblje. Đikić ga opisuje kao nevjerojatno talentiranog čovjeka. 
 
"Ćićo je definitivno obilježio splitsku novinsku i književnu scenu u posljednjih dvadeset i pet godina", kaže Đikić o vezi Ćiće i Splita.  
 
Petranović: Bio je protiv čupanja Slobodne Dalmacije iz Splita
 
Novinar Damir Petranović sa Ćićom se borio da Slobodna Dalmacija ostane u Splitu. Nisu uspjeli. I jedan i drugi karijeru su nastavili u drugim redakcijama. U ovom tužnom trenutku, Petranović se sjetio još jednog novinarskog barda.
 
"Svi znamo kako se Slobodna oprostila od Smoje, a tu nije bolji slučaj ni sa Ćićom. Baš me zanima kako će se sada vodstvo postaviti, s obzirom da su ga oni zapravo i potjerali jer je bio protiv čupanja Slobodne Dalmacije iz Splita", kazao nam je Petranović. 
 

Mira Ljubić Lorger: Gledajući njega, u punoj sam mjeri razumijevala zaplet jednog od najčuvenijih romana današnjice

Mira Ljubić Lorger s Ćićom je dijelila sudbinu Dalmatinske akcije, stranke koja se početkom 90-ih našla na udaru države.

"Sasvim prerano, nepravedno rano, umro je Ćićo Đermano Senjanović, prvi predsjednik Dalmatinske akcije.

Bio je najduhovitiji čovjek kojeg sam poznavala. Ne, dakle, od onih koji su pričali viceve, a bogme, ne ni od onih koji su se izrugivali i smijali drugima pa na taj način bivali navodno duhoviti, nego baš jedan od onih pametnih promatrača i ljudi i događaja koji se od užasa koji su nas okruživali branio dosjetkama koje su pogađale samu bit - često gorku, a opet, ne da bi se tom gorčinom impresionirali, nego da bi joj se nasmijali. Gledajući njega, u punoj sam mjeri razumijevala zaplet jednog od najčuvenijih romana današnjice, naime, "Ime ruže" Umberta Eca, koji se vrti se oko (u romanu izmišljene) druge knjige Aristotelove "Poetike", knjige o smijehu. Smijeh se u tom romanu ističe kao ona sposobnost koja nas tjera da se u sve bolje zagledamo te kažemo "eto, stvari su stajale baš tako, a ja to nisam znao”. Uz to, smijeh uklanja strah.

A nama je onih godina baš i trebalo nešto što uklanja strah. Blage i stidljive naravi, uvijek sklon neprimjetno pomoći svakomu tko se nađe u nevolji, Ćićo je, na opće navaljivanje, pristao biti prvi predsjednik Dalmatinske akcije. Izabran je na osnivačkoj skupštini stranke, u prosincu 1990. godine. Istog je mjeseca i iste te godine u Split, gdje je stranka osnovana, došao Vladimir Šeks da bi nas označio, upravo prokazao i obilježio, stavio na "likvidacijsku listu", kao navodne orjunaše i autonomaše, mrzite… Pa iako se pokazalo i dokazalo da nismo mi bili oni koji su mrzili, proganjali i hapsili, nego baš stranka kojom je dugo godina upravljao taj isti Šeks, iako nismo mi bili oni koji su vodili gebelsovske harange i montirane političke procese, tim je progonom počela dugotrajna nesreća ove regije, Dalmacije, kojoj su htjeli oduzeti čak i ime.

Ćićo je bio prvi predsjednik stranke koja to nije dopustila."

Šundov: Ćićinim odlaskom novinarstvo je značajno izgubilo

Juru Šundova, splitskog dogradonačelnika, jutros je zatekla tužna vijest.

"Žao mi je, izražavam sućut obitelji. Mislim da su i Split i hrvatsko novinarstvo značajno izgubili odlaskom Ćiće. Svi ćemo osjećati tu prazninu. Vijest me zaista iznenadila, nisam ni znao da Ćićo ima zdravstvenih problema. Nikada to ne bi pomislio s obzirom na to što je izlazilo iz njegovog pera. Bio je pravi novinarski bard i zasigurno jedan od simbola Splita i Dalmacije, pravi reprezent onog našeg mediteranskog duha", kazao je Kerumov zamjenik.

Milanovićeva sućut obitelji Ćiće Senjanovića: Otišao je dobri duh Mediterana

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović uputio je brzojav sućuti obitelji Đermana Ćiće Senjanovića.

"S tugom sam primio vijest o iznenadnoj, preranoj smrti Đermana Ćiće Senjanovića, čije smo tekstove godinama pratili s užitkom.

Otišao je dobri duh Mediterana, Dalmacije i, nadasve, Splita, duh iskrene, neobuzdane i bezgranične duhovitosti. Nedostajat će nam njegovo sažeto, kritičko i oštro pero. Nedostajat će nam njegova hrabrost da govori samo istinu, zalaže se za pravdu i uvijek misli samo svojom glavom. Žalim što nije dočekao ulazak Hrvatske u Europsku uniju koji je priželjkivao, ulazak u taj 'demokratski svit' kako je sam govorio, u kojem će svima biti dobro, a nikome tisno. Bez njega ni Bačvice, ni Split, ni Dalmacija više neće biti isti.

U ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno, molim Vas da primite iskrenu sućut", stoji u brzojavu premijera Milanovića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara