U Srbiji se srušio MIG-29, poginuli pilot i vojnik

Tekst: R.I.
Foto: Arhiva

KAKO JE PRVI objavio B92, u blizini Zračne luke u Batajnici oko devet sati srušio se vojni zrakoplov. Državna televizija prenijela je informaciju kako je zrakoplov pao na vojni poligon, a 42-godišnji pilot Rade Ranđelović se katapultirao. Kasnije je, kako javljaju srpski mediji, preminuo u vojnoj bolnici od posljedica ozljeda. Također RTS, kao i dnevnik Blic javljaju neslužbeno kako je poginuo i vojnik Milan Ulemek na poligonu prilikom pada zrakoplova, dok je drugi lakše ozlijeđen.
Ministarstvo obrane priznalo je kako se zrakoplov MIG 29 srušio, no za sada nema informacija kako je došlo do nesreće. 

"Vidio sam kako zrakoplov leti i poslije nekog vremena čuo sam kako je nešto puklo u motoru. Avion je u jednom trenutku bio okrenut kabinom prema dole. Motor je prestao raditi i zrakoplov se obrušio. Pilot se pokušao katapultirati, ali kako je zrakoplov bio nedovoljno udaljen od zemlje, pilot je bio odbačen nekih 70 metara od aviona", rekao je jedan od svjedoka za beogradski Blic dodajući kako se nakon pada zrakoplova podigao veliki oblak prašine. Dodao je i kako je tijelo nesretnog vojnika koji je stradao na tlu bilo potpuno karbonizirano.

Riječ je zrakoplovu koji se nalazio se u sastavu zračnih snaga JNA, VJ, VSCG, a sada i u sastavu Vojske Srbije. Nabavljen je još 1987. godine od Sovjetskog saveza. Vojska Srbije ima pet MIG-ova 29, dok su ostali izgubljeni na zemlji ili u zračnim borbama s NATO-om 1999. godine, javlja srpska državna televizija.

Također srpski mediji izvještavaju kako je riječ o jedanaestoj nesreći vojnih letjelica od 1999. godine. Izgubljena su tako tri zrakoplova Utva 75 (V-53), tri helikoptera Gazela (H-42), dva Supergaleba (N-62), jedan Orao (J-22) i jedan transportni avion An-26 (T-70).

Predsjednik Srbije Boris Tadić oglasio se i službenim priopćenjem u kojem je zatražio hitnu istragu o uzrocima pada zrakoplova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara