U Srbiji u dva dana uhićeno 18 prosvjednika

U Srbiji u dva dana uhićeno 18 prosvjednika
Foto: EPA

SRPSKA policija je tijekom dvodnevnih prosvjeda u Beogradu preko vikenda privela ukupno 18 osoba, devet zbog prekršaja zakona o javnom redu, a osam zbog učinjenih kaznenih djela, priopćio je danas direktor policije Vladimir Rebić.

On je za Radioteleviziju Srbije (RTS) rekao da su tri osobe zadržane zbog sumnje da su nasilno ušle u RTS, prijetile motornom pilom te razbile staklo i bezobzirno se ponašale prema zaposlenicima javnog tv-servisa i policajcima.

Prekršajni sud je po hitnom postupku već procesuirao sedam osoba, šestero ih je osuđeno na 30 dana zatvora, jedna osoba na novčanu kaznu, a protiv dvije će se voditi prekršajni postupak u redovnoj proceduri.

Među uhićenima zbog kaznenih djela njih šest osumnjičeno je za nasilničko ponašanje na javnom skupu, tri su osobe u proceduri policijskog zadržavanja, a protiv tri se vodi postupak u redovnoj proceduri.

Rekviziti su bili motorna pila i odrezana grana

Povodom jučerašnjeg zahtjeva oporbenih čelnika da se, kako je rekao, "oslobode djeca", direktor policije ukazao je na to da srpski zakoni podrazumijevaju da su djeca osobe mlađe od 14 godina, a da je veći broj privedenih stariji od 20 godina, a neki su i četrdesetogodišnjaci.

Na pitanje koji je odgovor policije na jučerašnji ultimatum predsjednika Pokreta Dveri Boška Obradovića da svi privedeni nakon subotnjeg upada u RTS budu pušteni danas do 15 sati ili će uslijediti novi prosvjedi, Rebić je rekao da je "Srbija pravna država" i da se "zna koji organ što radi".

"Policija ne utječe na odluke drugih nadležnih organa, odnosno suda. Nerealno je da netko iz policije zove sud. Mogu konstatirati da je najava prosvjeda besmislena. Nema potrebe da se na ovaj način iskazuje zahtjeve. Jasna je procedura i sud je donio odluke", rekao je srpski šef policije.

Tijekom vikenda u Beogradu su protiv vlasti srpskog predsjednika prosvjedovale tisuće ljudi, a skupina prosvjednika, predvođena jednim od čelnika Saveza za Srbiju i predsjednikom konzervativnog-desničarskog pokreta Dveri Boškom Obradovićem, upala je u subotu navečer u zgradu Radiotelevizije Srbije tražeći da se organizatori prosvjeda "1 od 5 milijuna" obrate javnosti i u programu RTS-a priopće svoje zahtjeve, optužujući javni tv-servis da se stavio samo u službu režima.

Među uhićenima su i reperi Miljan Čičić i Milan Pernat, koji nastupaju pod imenom Pokret ujedinjenih fantoma (PUF), a pišu i pjevaju satirične stihove, pjesme i parodije i izvode šaljive i ironične ulične performanse.

Na prosvjedima "1 od 5 milijuna" se pojavljuju noseći fantomke i maskirne odore, izvodeći ulične performanse čija je tema neki od događaja između dva prosvjeda, a rekvizit ove subote bila im je motorna pila i odrezana grana drveta kao aluzija na masovnu sječu stabala u zaštićenoj zoni povijesnog spomenika Kalemegdanska tvrđava, na kojoj gradska vlast planira graditi žičaru.

Beogradski mediji i tabloidi bliski predsjedniku Aleksandru Vučiću te direktor RTS Dragan Bujošević, u obraćanju javnosti poslije upada prosvjednika u RTS, motornu pilu dvojice repera i performera okarakterizirali su kao sredstvo prijetnje i nasilja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara